Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо не трябва да се отказвате от междинни хранения

Защо не трябва да се отказвате от междинни хранения

Защо не трябва да се отказвате от междинни хранения

Полезните похапвания ни помагат да не стигнем гладни за основните хранения. Когато гладуваме, ние сме склонни да ядем по-бързо и по-голямо количество храна и следователно може да стигнем до желаната степен на ситост.

Защо междините хранения са полезни

Междинните закуски ни помагат да поддържаме балансирани нива на захар през целия ден и ни предпазват от енергийни спадове. По този начин те ни помагат да поддържаме концентрация и бдителност през целия ден.

Храни за междинни хранения

Когато знаем, че след около 3-4 часа ще хапнем още една лека храна, ще се погрижим да завършим основните хранения с леко засищане. По този начин избягваме да ядем големи и ненужни количества, които ще ни доведат до усещане за ситост и тежест и обикновено водят до затлъстяване.

Закуските ни помагат да се храним, като слушаме тялото си и според чувството за глад и ситост. Храненето, адаптирано към чувството на глад и ситост, предотвратява натрупването на излишък в мастната тъкан и по този начин помага за поддържане на теглото и дори за отслабване.

Примери за качествени междинни хранения

– Кисело мляко 1, 5% + 4 супени лъжици фибри 1 нарязан плод;

– 1 плод + 6 бадема или 6 половинки сурови орехи;

– Лек хлебен сандвич със сирене/яйце/авокадо/тахан/риба тон;

– 2 зеленчука с извара или бяло сирене 5%;

– Филийка пълнозърнест хляб с тахан/авокадо/сирене за намазване.

Когато избирате храни за лека закуска, трябва да дадете предпочитание на храни, които съдържат много витамини и микроелементи. Най-доброто решение би било:

– Плодове – ябълки, банани, цитрусови плодове;

– Ферментирали млечни продукти – кефир, нискомаслено извара;

Междинни хранения

– Ядки – лешници, орехи, шамфъстък;

– Сушени плодове – сини сливи, стафиди, захаросани плодове;

– Зеленчуци – краставици, моркови и всякакви други предпочитания използвани за приготвяне на салати.

Важно е да знаем, че междинните хранения предотвратяват стресови ситуации, които насърчават секрецията на хормона кортизол и по този начин предотвратяват ненужното разграждане на мускулите по време на дълги интервали на гладуване.

Вижте още 20 идеи за ежедневни междинни закуски.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest