gotvach.bg»Статии»Любопитно»Десетте най-скъпи храни в света

Десетте най-скъпи храни в света

Десетте най-скъпи храни в света

Сред десетте най-скъпи храни в света са редки сортове дини, пъпеши, гъби, картофи, кафе и миди. Това са едни от най-скъпите продукти, които можете да намерите на пазара.

В световен мащаб, има някои храни, които по своята рядкост и качество могат да достигнат извънредно високи цени. Те се продават на търг като произведения на изкуството или бижута и са с цени като теглото на златото. Белият италиански трюфел от Алба, хайвер - албинос от Русия и Иран, фин японски пъпеш, турски мед, са продукти, които намират място сред десетте най-скъпи храни в света.

Бял трюфел от Алба

Трюфелите и най-вече бял трюфел, са основен продукт по търговете. Предприемач от Хонконг, който е наддал и закупил на търг трюфел с тегло от 1.51 кг за $160 406, се нарежда на върха на класациите.

Алмас хайвер

Синоним на лукс и ексклузивност. Това бяло разнообразие от Иран се продава в Европа като "The Caviar House & Prunier" в Пикадили в Лондон на пакет, покрит с 24-каратово злато. Струва 25 хиляди долара за килограм (22500 евро).

Melon Yubari King

Този специфичен вид пъпеш се отглежда в Сапоро - Япония и е много рядък вид. Обикновено се продава по двойки. Може да струва до 2. 5 милиона йени (20 000 евро) за 2 бр. В страната на изгряващото слънце, често се използва като "подарък".

Черни дини

Те растат само в северната част на остров Хокайдо в Япония. Те са редки и оценката за тяхната балансирана сладост струва до $6100 (5500 евро).

Елфически мед

Този мед, съхраняван в пещера при 1800 метра дълбочина, открит в Турция /само 18 кг/, е най-скъпият мед в света - 5000 евро за килограм. Първият килограм е бил продаден през 2009 г. във Франция за € 45 000, следващата година в Китай за 28 хиляди. В момента се продава в малки опаковки от 250 грама и неговата цена е намаляла.

Птичи слюнки

Секреция от птици, подобна на слюнка - много известен и търсен продукт в китайската кухня, считан за рядък афродизиак. Цената може да достигне до 4000 евро на пакет.

Mattake или Matsutake гъби

Те растат само в някои райони на света: Япония, Китай, Корея, САЩ, Канада, Финландия и Швеция. Те са част от едно и също семейство с манатарките, но са много по-редки. Могат да струват около 2000 евро за кг.

Kopi Luwak кафе

Десетте най-скъпи храни в света

Това не е нищо ново. В продължение на няколко години продажбата му е само в някои специализирани магазини. Много специален вид кафе, плодовете за него са пречистени чрез частично разграждане. Произведено в Индонезия, цената му варира от 650 € до 2500 €.

Стриди гиганти

През деветнадесети век стридите са храната на бедните, но след това те са се превърнали в синоним на лукс и качество на храните. Този конкретен вид се намира в малки количества и достига цена до $100 на пакетче.

Червен ирански шафран

Шафранът, който откриваме в нашите супермаркети, със сигурност не е евтин. Но ценният вариант на ирански шафран е от 15 до $44 (40 евро) на грам.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати