Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тиква Хокайдо е истинска витаминозна бомба!

Тиква Хокайдо е истинска витаминозна бомба!

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7212k
Тиква хокайдо

За разлика от други класическите видове тикви, Хокайдо тиквата има различни приложения в кухнята. Ако сте свързвали тиквите само с компоти, тиквеник или конфитюри, може да се изненадате колко вкусни, бързи и евтини ястия можете да приготвите от тиква Хокайдо.

Хокайдо се отглежда и култивира в продължение на векове в Далечния изток, откъдето тя се разпространява в Америка, но нейните корени могат да бъдат открити и в Нова Англия. Популярността на Хокайдо се увеличава в целия свят, което се дължи на нарастващия интерес за здравословен начин на живот. Хокайдо тиквата също е вкусен заместител на нездравословните ястия и може да се използва като основна съставка във вкусни кремсупи с тиква, салати, ястия и сосове.

Ползи от консумацията на тиква Хокайдо

Традиционната за Япония, този сорт тиква е богата на витамини и минерали, като съдържа калций, магнезий, фосфор, калий, бета-каротин и витамини А, В, С. Хокайдо тиква е истинска витаминна бомба. Лечебните ефекти на тази тиква са чудотворни. Тя помага за лечение на заболявания, при проблеми с панкреаса, далака и стомаха, но също така помага в облекчаването на заболявания на бъбреците и сърдечни проблеми.

Яденето на Хокайдо тиква също е много подходящо за диабетици; печените семена спомагат за облекчаване на мъжки проблеми с простатата и има диуритичен ефект. Хокайдо тиквата е подходяща като част от хранителния режим при диети поради високото съдържание на фибри и детоксикиращия и ефект.

В 100 г от тиквата има 37 калории, 1.6 г фибри и 8.8 г въглехидрати и протеини.

Хокайдо тиква

Отглеждане на тиква Хокайдо

Това едногодишно растение е изключително лесно за отглеждане. Преди засаждане е необходимо семената да се накиснат в малко вода и да престоят така за едно денонощие. Тази процедура ще ускори покълването и после лесно ще се засади. Семената се садят директно в почва на дълбочина от 3 до 5 см и на голямо разстояние едно от друго. Изисква се питателна почва с достатъчно влага и често поливане. Съхраняването на тиквите е най-добре да бъде в сухо, проветриво мазе и ако добре се съхранява, могат да издържат до 6 месеца.

Употреба на семената на Хокайдо тиква

Тиква Хокайдо е истинска витаминозна бомба!

Семената на Хокайдо тиквата също имат хранителна употреба и се използват в най-различни ястия - за получаване на салати и сосове, лесно смилаеми са и също имат лечебни свойства. Също така ценно масло се извлича от семената, което е от полза при артрит, косопад и превенция на зъбобол. Семената също имат високо съдържание на цинк, следователно те са много ефективни при вирусни инфекции.

Кулинарна употреба на Хокайдо тиква

Ако сте избрали да закупите тиква Хокайдо от магазина, следете тя да има добра форма, без наранявания, дълбоко оцветена в оранжево-розов цвят с твърда и гладка кора.

За да използвате Хокайдо за готвене, е необходимо да отстраните семената и влакната ѝ.

Тиквата е с деликатен, сладък, леко орехов, дори кестенов вкус и наситен цвят. Може да бъде преработена в супи, сосове, конфитюри, сладкиши с тиква и тиквени пайове, да бъде плънка на сладки баници и основна съставка за ризото.

Приготвя се както печена, така и на скара, варена или задушена, чудесна е като гарнитура или в салата. Използването ѝ в кулинарията е разнообразно и това зависи само от предпочитанията и вкуса ви.

Вижте още: Тиквата - вкусният символ на есента;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Petar Doynov
Petar Doynov
16.02.2017 23:02
Лека забележка - за кремсупа на тиквите Хокайдо се махат само семките, основата на дръжката и кората при дупето. ;) Преди няма час си направих тиквена супа като само отделих семките и кората в местата с недостатъци (моя домашна е и не е казана с парафиновите и нефтопродукти като в магазините, поради което и има недостатъци по кората, но пък е органична). Може в супата и червено цвекло да се сложи - сложи една глава на половин тиква. А влакната в сърцевината на тиквата са си много вкусни, не знам защо трябва да се изхвърля, но вие си знаете... :D
1
0