Калориите на храните задължително върху етикетите

Супермакерт

Калориите на всяка храна вече задължително се посочват върху етикетите на храните. За момента изискването е прието доброволно.

Влезе в сила мярката за обявяване на хранителната стойност на всеки един продукт в магазина. От 13-ти декември етикетите на продуктите, освен останалата информация, задължително съдържат и тяхната калорийна стойност.

Промяната е приета в Европейския съюз с регламент 1169 от 2011 г. С него се цели изборът на потребителите да бъде улеснен, като им се даде точна информация за продукта.

За да подготвят и изпълнят изискванията, всички фирми получиха от Брюксел няколко години гратисен период, който вече изтече.

Потребител в Магазин

Сред задължителните промени, които трябваше да се отразят върху етикетите, бе размерът на шрифта. Той бе променен преди две години на не по-малко от 1.2 мм или 0.9 мм за опаковки, по-малки от 80 кв. см.

В тази промяна бе включено и вписването на съдържащите се алергени в съставките. От 13 декември тази година върху етикетите вече се декларира задължително и хранителна информация за: енергийна стойност, мазнини, наситени мастни киселини, въглехидрати, захари, белтъчини и сол.

До момента подобно изискване имаше само за продукти с хранителни и здравословни претенции или с претенции за съдържание на значително количество витамини и минерали.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати