Куркумата ни пази от трупане на излишни килограми

Куркума

Отслабването с помощта на куркума е много нашумяло в последно време. В интернет можем да открием десетки видове диети, но рядко можем да намерим коментар на някой отслабнал благодарение на подправката. Това естествено ни кара да се запитаме - куркумата помага ли действително за свалянето на излишните килограми?

Като за начало е важно да се отбележи, че куркумата е изключително полезна подправка. Затова, ако я включим в менюто си, определено ще имаме ползи за здравето и линията си. Консумацията ѝ ни прави по-здрави, а отслабването е просто едно от следствията. Тя има силно противовъзпалително действие. Използва си и в медицината, като медиците я поставят наравно с лекарства против възпаления. За възпаления на молекулярно ниво помага основната съставка на куркумата - куркумин.

Как обаче куркумата води до отслабване?

Куркума

Именно хроничните възпаления са в основата на съвременните заболявания като диабет, сърдечни проблеми, забавен метаболизъм и затлъстяване. Консумирайки куркума, тя ни помага като превенция срещу затлъстяването. Така тя реално не ни помага да отслабнем, по-скоро ни предпазва от повишаване на килограмите. Това е ценната ѝ способност - защита срещу нездравословното трупане на излишни килограми.

Наред с това куркумата предпазва и черния дроб, ключов орган за бързия метаболизъм на мазнините в организма. Тя помага за неговата детоксикация и го предпазва от увреждане на клетките. Когато черният ни дроб не работи или е увреден, съществено се забавя горенето на мазнините в организма. Така правилното функциониране на черния ни дроб е ключово за горенето на мазнини в организма ни. Следователно горенето на мазнини подпомага и свалянето на килограми, а консумацията на куркума оказва положително влияние на процеса за отслабване.

Според различни проучвания куркумата се бори и с друг нашумял проблем сред населението - депресията. Ефектът от жълтата подправка тук е, че я сравняват с антидепресантите. Има научни доказателства, че консумирането ѝ повишава нивото на хормоните на щастието. Прекаляването с храната също е причина за депресивни състояния на някой хора, а колкото по-добре се чувстваме емоционално, толкова по-малка е вероятността да злоупотребим с голямо количество храна.

Отслабване

Можем да включим куркумата във всекидневното си меню по много и различни начини. Можем да я добавим във водата, когато приготвяме ориз или леща. Можем да я добавим към салати или месни ястия, кайма и безброй други варианти.

Куркумата не е вълшебна съставка, с която ще отслабнем, но ако я включим към менюто си и променим начина си на хранене, определено ще получим благоприятни резултати.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати