Как да аранжираме ястията си като истински шеф готвач

Спираловидна резачка на плодове и зеленчуци за декорация
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Спираловидна резачка на плодове и зеленчуци за декорация
9.20 лв.
Виж ››

Сервирането на храната е с огромно значение. За постигане на добър ефект трябва да се съобразим с някои фактори. Ето и идеи за по-обикновен начин на аранжиране, които обаче са достатъчно ефектни.

Рамката на нашата презентация е чинията, което означава, че трябва да я подберем внимателно според конкретния повод.

С аранжирането на храната е свързан и цветът в чинията. Може да се счита за цяло изкуство и е важен елемент от представянето най-вече когато сервираме зеленчуци. За запазване на свежия им вид може да ги бланшираме. За разнообразие на зеленолистните зеленчуци може да ползваме ярки цветове - червени чушки, домати, моркови. Зеленчуците може да се нарежат различно за по-голям ефект. Така обликът на ястието се получава раздвижен и интересен.

Контрастът в яденето се създава и от текстурата. Замислете се да комбинирате твърдо и меко, гладко и неравно, защото това създава илюзия за пищност в чинията. Това разнообразие в текстурата се постига чрез различни продукти или различни методи на приготвяне.

Важна част в аранжирането на храната е така нареченият център на вниманието или с други думи - акцентът сред елементите в чинията. Разбира се, не мислете, че основният елемент във вашите ястия трябва да бъде позициониран в центъра на чинията. Важно правило е обаче спрямо гледната точка на госта отзад да стоят най-високите елементи, а най-ниската точка по правило не бива да е ситуирана централно.

Един малък трик е визуализирането на часовник, когато сервираме на гостите си - месото поставяме на 2 часа, зеленчуците - на 6, а пюрето - на 10. Такава е стандартна композиция, а останалото са допълнителни разкрасяващи елементи.

Подредеността и чистотата на чинията правят голямо впечатление. Храната не трябва да е струпана в центъра, както и не трябва да бъде върху ръба на чинията. Хубаво е да търсим баланс в композицията си. Когато предварително сме подредили аранжировката в чинията, хубаво е да изтрием краят ѝ със суха салфетка.

Украсата на блюдата е разнообразна. Избираме за украса елементи, които са подходящи за ястието. Те могат да се намират в него или обработени по друг начин. 

Правила при украсяването на ястие:

   - Никога не трябва да декорираме чинията с нещо, което не е за ядене;

   - Не бива да претрупваме чинията с украса - важно е все пак ястието;

   - Трябва да внимаваме с размерите на украсата. Ястието трябва да може да се яде лесно, без да се мести украсата от чинията;

    

Нека не се ограничаваме само с декорация на лимонова кора или поръсване с пресен магданоз. Разполагаме с неограничени възможности.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати