Правила при приготвянето на козунаци от тефтерите на баба и мама

1 от 12 Снимки

1. Хубавият козунак трябва да се къса на конци


Това е записала моята баба. Една от тайните в приготвянето на великденския сладкиш се крие в замесването на маята, тъй като тя стои в основата на втасването на тестото. Ако се замеси при висока температура, маята може да се попари или претопли, а при ниска - да не втаса добре. Най-подходяща е температурата около 25-30 градуса;

Наближава Великден и е добре подготовката за празника да започне от по-рано. Яйцата, козунаците и агнешкото месо задължително присъстват на трапезата ни. Традиционно яйцата се боядисват на Велики четвъртък, а за козунаците е добре да съберете бабини рецепти и да изберете най-лесната и вкусна, за да я приготвите.

Разбира се приготвянето на великденския сладкиш е трудоемка работа, но пък усилията си заслужават. Разрешавам си да покажа моите бележки от времето, когато започвах да меся козунаци. Бях чувала от моите близки, майка ми и баба ми, че за тях трябва да има определени условия, за да има и успешен резултат. Започнах ги със страх и недоверие към себе си, че нещо ще се получи, но накрая бях възнаградена с успех.

В началото ги работих на ръка, миксери големи тогава нямаше, но сега е много по-лесно и не е толкова трудоемко, а и удоволствието да замирише къщата на този прекрасен традиционен сладкиш е несравнимо.

Бих искала да посоча основните правила за направата на козунаци. Това са мои бележки от старите тефтери на моите баби /виж галерията/, написани на ръка, тук-там с размазано мастило, но за мен са ценни, защото те ме научиха да работя козунаци.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати