Хранят Източна Европа с боклуци – пълни глупости!

Хранителни продукти

Темата за нискокачествените продукти, за които се твърди, че заливат Източна Европа, най-после бе разгледана на професионално равнище. Експертите са категорични – това е фалшива новина номер едно за всички времена.

Наскоро няколко източноевропейски държави се оплакаха, че марковите хранителни продукти, предназначени за техните пазари, са с по-лошо качество, отколкото същите, продавани в Западна Европа. Това принуди швейцарското издание Нойе Цюрхер Цайтунг да се заеме с щателно разследване доколко основателни са тези обвинения.

Пръв обвинител още през март бе унгарският министър на земеделието Шандор Фазекаш. Той представи изследване, изготвено от унгарската Служба за контрол на храните. В нея тя е сравнила над 70 продукта, предлагани в Унгария и в съседна Австрия.

Храни за Източна Европа

Министърът обвини няколко международни концерни, че продуктите, които предлагали на потребителите в Източна Европа, са с по-ниско качество и пълни с изкуствени оцветители и овкусители. Последваха обвинения от премиерите на страните от Вишеградската четворка - Унгария, Чехия, Словакия и Полша.

Реакцията на много от фирмите бе мигновена – те категорично отрекоха да има занижаване на качеството. Експертите също са категорични, че няма различни стандарти за Източна и Западна Европа.

Шоколад

Въпреки това обаче някои компании като Нестле Унагария признаха, че някои продукти съзнателно използват изменени рецепти, които отчитат определени национални предпочитания. Това обаче по никакъв начин не влияе на качеството им.

След поредица от изследвания и проучвания от Нойе Цюрхер Цайтунг стигат до заключението, че източноевропейците консумират също толкова качествени маркови продукти, колкото и потребителите на Запад. Според тях всички обвинения са безпочвени и най-вероятно са резултат от политически подбуди, които обаче не се наемат да коментират.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати