Тахини - суперхраната за стави, кости и здрав стомах

Тахан

Тахини е вкусна паста, която носи със себе си много ползи за здравето. За онези от вас, които не знаят, тахини, направена от сусамови семена, е суперуниверсална и отива както със сладки, така и със солени ястия.

Непочистеният тахини е най-популярният и най-добрият, тъй като е направен от сусамови семена, които са цели. Това означава, че хранителната стойност на семената остава непокътната. Тахини е богат на омега-3 и омега-6 мастни киселини. Въпреки че съдържанието на мазнини в сусама е високо, 90% са добри мазнини. Тази вкусна паста също е богата на витамин В1, желязо, магнезий, фосфор, манган и мед.

С богатството си от важни витамини и други хранителни вещества тахини определено е храна, която ви осигурява големи ползи за здравето. Както беше споменато по-горе, тахини е опакован с омега-3 и омега-6 мастни киселини. Тези мастни киселини стимулират развитието на нервните тъкани в организма, което, от своя страна, спомага за подобряване на здравето на мозъка.

Те също така помагат за забавяне развитието на болестта на Алцхаймер. Мисленето и паметта се подобряват, когато се консумира омега-3. Манганът подобрява нервните и мозъчните функции. Според изследвания омега-3 мастни киселини не само понижават нивата на холестерола в организма, но също така помагат при лечението на сърдечно-съдови заболявания, причинени от възпаления.

Тахини

Един от многото важни минерали, които получавате от тахини, е медта. Тя е известена със своята способност да облекчава болката и да намалява подуването. Има противовъзпалителни свойства, които са ефективни при лечението на симптомите на ревматоиден артрит. Също така помага при разширяването на дихателните пътища при пациенти с астма. Ензимите в имунната система също така помагат на медта да използва своите антиоксидантни свойства.

Сусамовата паста има и фитонутриенти, които предотвратяват увреждането на черния дроб, причинено от окисляването. Астматичните пациенти също могат да се възползват от тахини, тъй като съдържат магнезий, което помага при облекчаване на симптомите им. Тахини има четири важни хранителни вещества - желязо, селен, цинк и мед. Те осигуряват много от необходимата подкрепа за имунната система.

Желязото и медта са включени в ензимите, които осигуряват подкрепа за имунната система и също така помагат при производството на бели кръвни клетки. Цинкът помага в развитието на белите кръвни клетки и ги подпомага при тяхната функция за унищожаване на микроби.

Селенът е в помощ на ензимите да изпълняват своята роля, включително да произвеждат антиоксиданти и антитела, както и да подпомагат ефикасно функционирането на имунната система. С 1 супена лъжица тахини получавате 9-12% от препоръчителния дневен прием на желязо, селен и цинк.

Десерт с тахини

Тахини е фантастична храна, която ви осигурява много ползи за здравето. Както сте прочели, тя е пълна с хранителни вещества, които помагат на различни органи и функции на тялото. Помага при детоксикация на черния дроб, поддържане на здрав мускулен тонус и кожа и предотвратяване на анемията.

Тахини пастата също така е от полза при загуба на тегло, тъй като има високо съдържание на алкални минерали, които правят храната по-лесно смилаема. Тахини е прост, но прекрасен начин да осигурите на тялото си важни хранителни вещества, които да ви помогнат да сте здрави и енергични.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати