Тъмната страна на кимиона: вижте какви вреди причинява!

Кимион
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

Да си представиш индийската кухня без кимион е невъзможно! Индийските готвачи използват кимион, за да придадат отличителен вкус на рецептите си.

В Азия, от където всъщност произлизат тези семенца, те са известни като джира, кюммел, кала ейера, шахи ейера, семенце делви, харави и апиум карви и са изключително популярни в супи, разядки, тестени изделия и дори чайове. Но кимионът не е просто уханна подправка, а растение със своите здравословни ползи и вреди, които сега ще разгледаме.

Кимионът се употребява главно при храносмилателни проблеми като колики, диспепсия и метеоризъм. Но същевременно консумирането на това семе може да има и много нежелани реакции.

Семената от кимион са известни със своето свойство да облекчават газовете, но могат и да причинят един от най-честите проблеми с храносмилането - киселини в стомаха.

Олиото, присъстващо в семената на кимиона, е силно летливо и може да причини увреждане на черния дроб и бъбреците, ако се консумира голямо количество от тях.

Кимион

Зрънцата кимион могат да имат абортивен ефект върху бременните жени. Това означава, че консумирането на големи количества семена от кимион може да доведе до спонтанен аборт или да предизвика преждевременно раждане.

Кимионът има наркотични свойства. Семената трябва да се консумират с повишено внимание, тъй като могат да предизвикат пристрастяване. Сред другите негативни въздействия на семето са умствено замъгляване, сънливост и гадене.

Семената могат да доведат и до тежко кървене по време на менструация и да обострят някои менструални симптоми.

Консумирането на семена от кимион в големи количества може да понижи нивото на кръвната захар в организма. Добре е да имате предвид тази информация, ако ви предстои операция в близкото бъдеще.

По време на хирургическа интервенция е важно да се поддържа нивото на кръвната захар. Така че вашият лекар може да ви посъветва да спрете да ядете семената на кимион най-малко 2 седмици преди операцията.

Кимион

Хората с диабет също трябва да контролират нивото на кръвната си захар и да не допускат резки промени в стойностите, защото в противен случай няма да се чувстват добре. Ето защо е желателно те да се въздържат от консумация на кимион или ако го правят, то нека да е в минимални количества.

Потреблението на семена от кимион също може да причини кожни обриви и алергия. Така че лицата с кожна алергия трябва да консумират семената на кимион в ниски количества.

И все пак горепосочената информация не бива да ви отказва от кимиона. Имайте предвид, че само когато се консумират в прекомерни количества, семената му водят до по-сериозни странични ефекти. Така че ако използвате любимата си подправка умерено, няма от какво да се притеснявате.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати