Съхранявате зеленчуците в найлонови торбички? Ето защо трябва да спрете

зелени зеленчуци
Ръчна помпа приставка за бутилирана вода
Практичен аксесоар за вашия дом:
Ръчна помпа приставка за бутилирана вода
6.99 лв.
Виж ››

Въпреки всичките предупреждения колко вредни за околната среда са найлоновите торбички, честно казано, повечето от нас все още ги използват. Те са евтини, лесни за употреба и лесно достъпни. Реално погледнато, те до такава степен са станали част от ежедневието ни, че пазаруването и съхранението на продукти изглежда невъзможно без тях.

Един идеален пример за това е нашата кухня. Много от нас купуват зеленчуци в найлонови торбички и ги съхраняват в тях. Важно е да се знае обаче, че съхранението на тези продукти по този начин крие риск за здравето.

Повечето от нас вярват, че плодовете и зеленчуците се развалят по-бавно и се запазват свежи за по-дълго, когато се пазят в плик от въздуха. Но противно на общоприетото схващане, продуктите също се нуждаят от пространство за дишане.

Така че да ги съхранявате в херметически затворени пластмасови торбички, без да им оставяте място за дишане, не е най-добрата идея. По-добър вариант е да ги съхранявате в мрежести торбички или отворени хартиени пликове.

зеленчуци в хартиен плик

Също така найлонът представлява комбинация от химикали. Изключително опасни за организма са бисфенол А и фталатитът. За нещастие, те са често срещани в найлоновите торбички.

Когато плодовете и зеленчуците се съхраняват за повече от 24 часа в торбичка, опасните химикали проникват в тях и след това в организма ни. Изследванията показват, че тези химикали са свързани с промени в тъканите, генетични увреждания, ранен пубертет и хормонални промени.

Не на последно място, найлоновите торбички са перфектна среда за развитието на бактерии. Това важи с пълна сила, когато в тях има храна без достъп до въздух.

Торбичките се превръщат в идеален инкубатор на опасни микроорганизми, които лесно могат да причинят сериозни заболявания. А ако те се скъсат, съществува опасност и вече завъдените бактерии да се разпространят и върху другите храни, намиращи се в хладилника.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати