ГМО сьомга плъзна на канадския пазар

ГМО сьомга плъзна на канадския пазар

ГМО сьомга вече се продава в канадските магазини. Никой не знае какви ще са последствията.

Първото генно-модифицирано животно стигна и до пазара на канадците. Те ще са опитните мишки, които първи ще ядат от оптимизирания продукт.

Преди броени дни американската компания AquaBounty Technologies обяви, че пуска на канадския пазар около пет тона филе от генно-модифицирана сьомга.

През май тя е получила разрешение от канадските здравни власти. В решението е упоменато, че генномодифицираната сьомга е също толкова здравословна и хранителна за хората и добитъка, колкото и обикновената.

Реакциите са разнопосочни. От Канадска мрежа за биотехнологии се шокирани, че подобна риба е на пазара, а AquaBounty не разкрива къде ще се продава.

Генно-модифицираната сьомга се произвежда от американската компания в Панама. В нея се съдържат растежни хормони, които ѝ позволяват да расте по-бързо и повече от останалата сьомга.

До момента няма данни за странични ефекти, но недоволството е масово. Причината е проста – компанията не предупреждава консуматорите какво ядат и така те се превръщат в опитни мишки, които да изпробват продукта им.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати