Пловдив отбелязва Ден на ашурето

1 от 4 Снимки
Ашуре

Ден на ашурето се организира на 6-ти октомври в град Пловдив. Кулинарната инициатива е дело на турската общност в южния град. По време на нея всеки ще може да опита напълно безплатно от сладкото изкушение и да види нагледно какви похвати изисква неговото приготвяне.

Ашурето, познато още като гозбата на мира и най-старото ястие в света, ще бъде приготвяно на открито днес пред известната Джумая джамия в Града под тепетата.

Кулинарната проява ще стартира точно в 12.00 часа. Докато тя тече, жителите и гостите на Пловдив ще видят какви са стъпките, които се следват при правенето на ашуре, защото този ритуал си е цяло изкуство. Ще научат неподозирани факти за вкусния десерт и ще могат да го дегустират.

Организаторите на събитието се надяват честването на Деня на ашурето да се превърне в утвърдена традиция в Пловдив.

Чрез него те искат да съберат различни етноси, населяващи града и да покажат, че те могат да живеят в мир, хармония и разбирателство независимо от различните си вероизповедания и етническа принадлежност.

Според легендата ашурето е най-старият в света специалитет. Говори се, че то дори било слабост на самия Ной. По тази причина и някои го наричат Ноев пудинг.

То се сервира по време на ислямските празници, но е част от кулинарните традиции и на редица християнски страни.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати