СЗО: По-малко калории, въглехидрати и вода за българите!

СЗО: По-малко калории, въглехидрати и вода за българите!

Българите трябва да намалят приема на калории и да увеличат приема на витамините С и D, сочи ново проучване. Фактите от изследването ще бъдат вписани в обновената Наредба за физиологичните норми за хранене.

Проучването е изготвено от здравното министерство и за последно подобни анкети са пуснати през 2005 година. Оттогава досега има изменения в препоръчителния дневен прием на въглехидрати, витамини и вода.

Според новите данни препоръчителният дневен прием на вода при мъжете пада от 3.7 литра на 2.5 литра. При жените пък наредбата казва да не поят повече от 2 литра вода, а не какво е било преди - 2.7 литра.

Наредбата се обновява като резултат от нови проучвания на Световната здравна организация и Европейската служба за безопасност на храните.

СЗО: По-малко калории, въглехидрати и вода за българите!

Оказва се, че според здравните власти не е необходимо ежедневното поглъщане на толкова вода, колкото се е препоръчвало преди 12 години.

За мъжете препоръчителният прием е занижен с над 1 литър, а за жените - със 700 милилитра.

В зависимост от физическата активност има наложени промени и при приема на калории. При умерена физическа активност за мъжете се препоръчват 2600 калории на ден, а при жените – 2000 калории на ден.

СЗО: По-малко калории, въглехидрати и вода за българите!

Проучванията показват и че българите трябва да увеличим приема на витамин C. Според новите критерии на жените се препоръчва 95 мг от витамина, а на мъжете – 110 мг дневно.

Друга от препоръките е да се намали употребата на въглехидрати. Обновяването на наредбата се изисква от Европейския съюз и е публикувано за обществено обсъждане на интернет страницата на здравното министерство.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати