Топ 10 от най-интересните древни храни

1 от 10 Снимки

10. Maccu


Maccu е древно римско ястие, направено от натрошен фава фасул. Първоначално създаден на остров Сицилия, това ястие се разпространило, след като сицилианците били интегрирани в Римската империя. Известни като едни от най-добрите готвачи в Римската империя, обитателите на острова са били запознати с баклата още от далечното минало, въпреки че точната дата е неизвестна. Що се отнася до подготовката, фава фасулът се вари с билки и подправки. Към сместа се добавя зехтин и се яде като супа. Остатъците могат да се ядат като лека закуска (понякога били рязани и пържени, преди да бъдат изядени). Макар и рядко, в съвременна Сицилия някои ресторанти предлагат храната като селска гозба, предназначена за хората, които искат да опитат автентична храна от района.

Въпреки това фава фасулът може да причини заболяване и дори смърт при някои хора, които нямат ензима глюкоза-6-фосфат дехидрогеназа. Някои хора без този ензим не могат да преработват токсините, които унищожават червените кръвни телца.

От древните императори, до ресторантите за бързо хранене на съвременния свят, удоволствието от храната винаги е било неразделна част от нашия живот.

Ето 10 от най-интересните древни храни, включително и тези, които могат да ви убият, ако сте един от хората, чието тяло няма специфичен ензим, който да спомага разграждането им. Всъщност става въпрос за една популярна и днес бобова култура, която се готви често дори и в българската кухня.

Разгледайте нашата галерия, за да разберете и как се е казвал първообразът на съвременното песто и от какво точно се е приготвял преди много години вкусният дип.

Ще се запознаете също и с някои от традиционните храни на маите и ацтеките, които могат да се опитат и до ден днешен.

Пригответе се и за малко адреналин в готвенето с една супа, която определено не е по-вкуса на всеки. Говори се обаче, че на нея спартанците държат героичността си в битка.

Приятна обиколка из света на едни от най-древните ястия. Ще ви бъде интересно.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати