Сланината, кръвното и холестерола

Сланина

Сланината е една от любимите храни на българина, а последните проучвания разбиха мита, че сланината е вредна. Тя съдържа редица важни витамини като А, В1, В2, В3, В6, В12, D, Е, както и минерали като калций, магнезий, цинк, желязо, фосфор, селен и др.

Свинската мазнина съдържа арахидонова киселина, която допринася за подобряване на централната нервна система и мозъка. В умерени количества тя е полезна за надбъбречните жлези, регулира хормоните и повишава устойчивостта към стрес.

Използвайки продукта в умерени количества, можете да подсилите защитните сили на тялото. Сланината има положителен ефект върху бронхопулмоналната система а при умерени дози е от полза и за черния дроб.

Сланина и хипертония

Сланина

В сланината се съдържат вредни мазнини и холестерол, изключително нежелани при хипертония. При хипертониците стените на кръвоносните съдове са покрити с холестеролни плаки, а приемът на сланина в тялото е излишен, защото допълнително утежнява ситуацията. Затлачените съдове при това заболяване не могат да функционират напълно, а допълнителният прием на животински мазнини усложнява работата им. Ето защо този продукт в разумни количества се препоръчва в храненето при хипотония. Солената сланина допринася за задържане на течности в тялото, което също усложнява процесите на кръвообращението и оказва неблагоприятно въздействие върху индексите на кръвното налягане в посока на неговото увеличаване. Злоупотребата с този продукт може да доведе до нарушения на стомашно-чревния тракт и метаболитни процеси (затлъстяване).

Експертите твърдят и все още препоръчват яденето на сланина при хипертония, но в много малко дози - 100 г на седмица.

Сланина и холестерол

Холестерол

Съгласно състава на сланината може да се види, че съдържа много калории и мазнини. В 100 г сланина се съдържа около 80 мг холестерол, следователно холестеролът в сланината се съдържа в значително количество. По-голямата част от холестерола се произвежда сам в тялото, а малка част (10 процента) идва с консумираната храна. Така че, това съдържание на холестерол не трябва да ви плаши, ако не се надвишава дневната доза - сланината намалява лошия холестерол и ви носи безценни ползи за здравето.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати