Какво представляват кетоните?

Какво представляват кетоните?

Кетоните са продукт на разграждането на мазнините. Обикновено въглехидратите, под формата на глюкоза, са основният източник на гориво за организма, но когато нямате достатъчно глюкоза, те се превръщат в мазнина за енергия. Тъй като тялото окислява мазнините, кетоните се произвеждат в черния дроб.

Въпреки че това може да се случи, когато човек не приема достатъчно въглехидрати (както при кетодиетата), състоянието се случва и когато тялото не произвежда инсулин, както е при диабет тип 1.

Ако нямате достатъчно инсулин в кръвта си, тялото си мисли, че е в състояние на глад, обяснява Несторс Николас Матиудакис, клиничен директор на отдела по ендокринология, диабет и метаболизъм в Медицинската гимназия Джон Хопкинс. Нивата на захарта ще се повишат в кръвта, но без инсулин, тя не може да бъде изведена от кръвта и използвана като източник на енергия.

Така че, тялото Ви разгражда мазнините, което води до образуването на кисели кетони в кръвта. Ето защо хората, които са на кетодиета, на тест за кетони имат повишени нива кетони; което е знак, че телата им са започнали да разграждат мазнините за енергия и това в крайна сметка може да предизвика загуба на тегло.

Но за хората с диабет, навлизането в кетоза е опасно. Ако не се лекува, това може да доведе до диабетна кетоацидоза, която може да бъде смъртоносна.

Знаците на тялото, че трябва да се тествате за кетони

Симптомите на високите кетонови нива са малко неясни. "Ако имате диабет тип 1 и се почувствате отпаднали, тествайте се за кетони", казва д-р Кумар, медицински директор на Американския борд за превенция на затлъстяването. Ако имате някои от следните признаци, проверете нивата си на кетони:

Какво представляват кетоните?

Слабост или умора;

Гадене или повръщане;

Прекомерна жажда и / или сухота в устата;

Често уриниране;

Объркване;

Лош дъх;

Затруднено дишане.

Също така тествайте кетони, ако кръвната Ви захар е повече от 240 mg/dl в продължение на няколко часа. Болестите, стресът и инфекцията могат да накарат тялото Ви да произвежда повече кетони, така че проверете и тези ситуации.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати