Как се готви зелен фасул?

Зелен фасул

Зеленият фасул е семпъл, но много вкусен зеленчук, който може да намери място във всяка хранителна диета. Препоръчва се консумацията на зелен фасул, защото той съдържа много полезни вещества. Зеленият фасул спомага за укрепване на имунитета, за подобряване на обмяната на веществата. Съдържа витамини от група В, както и витамин С, К и Е, също белтъчини, скорбяла и целулоза. Не бива обаче да се яде суров, тъй като съдържа белтъка фазин, който е токсичен.

Сготвен зеленият фасул е не само питателен, а и полезен. Дава и възможност за множество кулинарни рецепти, защото върви с почти всички подправки. Може да му се добави чубрица, лук, чесън, мащерка, които придават индивидуалност на всяка гозба със зелен фасул.

Избор на зелен фасул и подготовка за готвене

Зелен боб

Има значение дали ще се приготвя млад зелен фасул или вече презрял. Презрелият се готви по-дълго, по-жилав е и има конци. Младият зелен фасул е с по-наситен цвят и гъвкав при допир.

Преди да се приготвят различни рецепти, зеленият фасул трябва да се бланшира. Това става, като се свари леко в подсолена вода. Бланшираният фасул е вече омекнал и бързо се сварява. Бланширането позволява и да се съхрани по-дълго преди готвене, тъй като зеленчукът не е траен, бързо увяхва и губи съдържанието на полезни вещества.

Варене на зеления фасул

За да се свари до готовност, на младия зелен фасул са необходими 7 минути, а на презрелия - около 10 минути. Трябва да се следи този процес, защото превареният фасул става на каша, губи полезните вещества и променя вкуса си. След сваряване продуктът се прецежда и може да се използва в различни рецепти като основна съставка, или част от по-богата на съставки гозба или в състава на различни салати.

Салата със зелен фасул

Как се готви зелен фасул?

Необходимите продукти: 500 г пресен зелен фасул, 3-4 стръка зелен лук, 4 супени лъжици сок от лимон, 3 супени лъжици мазнина, индийско орехче, кардамон, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне:

Почистите зеления фасул, измийте го и го нарежете на парчета. Сварете го в подсолена вода за 5 минути. Като се охлади фасулът, смесете го с подправките. Нарежете лука и магданоза на ситно и добавете към фасула и останалите подправки. Подправете със зехтин или друга мазнина. Оставете го да се охлади в хладилника.

Зелен фасул с яйца

В тенджера с подсолена вода сварете зеления фасул, изцедете го и го нарежете на парчета. В тиган запържете мазнина, прибавете зеления фасул и го залейте с разбити яйца. На всеки 200 грама фасул трябва да се падне по едно яйце. Изпържете до готовност.

Може да се приготвят и популярни гозби със зелен фасул като пиле със зелен фасул, славянски гювеч, зелен фасул на фурна, зеленчуково рагу със зелен фасул и много други.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати