gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайните на вкусния крем карамел

Тайните на вкусния крем карамел

Перфектен крем карамел
Малка стъклена кутия за храна с капак
Практичен аксесоар за вашия дом:
Малка стъклена кутия за храна с капак
3.60 лв.
Виж ››

Истинското удоволствие в кухнята се крие в направата на десертите, защото в тяхната основа е перфекционизмът. Най-важната тънкост на всеки десерт е точността. Тайната е в грамажите, в последователността на прибавяне на продуктите, в градусите. При точно спазване на разписаното в рецептата се получава отличен резултат.

И все пак винаги има и малки тайни, които правят един крем по-различен от другите. Ще се спрем на тайните на най-масовия десертен крем, който се прави у нас - крем карамел.

Всеки знае, че идеалният крем карамел е плътен, без шупли и много вкусен. Как да го направим точно такъв?

Яйцата трябва да бъдат пресни

Пресни яйца

Най-добре да ползвате пресни домашни яйца. Ако нямате възможност да намерите, можете да проверите тези, които се предлагат на пазара. Ще познаете, като пуснете яйцето в чаша вода със сол. Ако потъне, прясно е. Ако остане на повърхността, то е вече старо. Не ползвайте стари яйца, кремът няма да бъде хубав.

Показател за пресните хубави яйца е цветът на жълтъка. Наситеният цвят е индикатор, че яйцата са пресни. При разбиване сместа става бледожълта, а след изпичане кремът има златист цвят. Яйцата трябва да бъдат със стайна температура.

Използвайте горещо прясно мляко

Флан

Ако добавите към яйцата студено прясно мляко, кремът ще стане на шупли. Затова го затоплете, ако е изстинало. Яйцата няма да се пресекат, а кремът ще бъде с еднаква консистенция. Ако прибавяте някакви вкусове към млякото като различни билки и аромати, задължително прецедете млякото, преди да добавите към яйцата. Прецеждането на прясното мляко ви гарантира и гладка консистенция на крем карамела.

Водата за запичане да бъде на стайна температура

Крем карамел

Крем карамелът се запича на водна баня, като купичките с крема се поставят в тава и се долива вода до средата им. Водата за водната баня не трябва да бъде гореща и да завира по време на печенето, защото кремът ще се пресече. Най-добре водата да е на стайна температура, за да се загрява във фурната равномерно с всички други продукти.

Това са малки хитринки и тайни при приготвянето на крем карамел, които ще направят десерта с приятна плътност и много вкусен.

Обръщането му в чинийка не е задължително, но ако искате да го украсите със сироп или плодове, десертната чинийка дава тази възможност. Вечерята Ви ще стане незабравима, ако приключи с прекрасен десерт, той е онзи кулинарен детайл, който превръща вечерта в специална.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest