gotvach.bg»Статии»Любопитно»Захар Демерара

Захар Демерара

Демерара
Снимка: Илиана Първанова

Без съмнение всички имаме доста добра представа за това какво е захар. Бялата рафинирана захар - най-често срещаната форма на захар, която се намира в търговската мрежа, обикновено се добива от захарна тръстика (многогодишна трева) или от захарно цвекло (вид грудка). Полученият продукт обаче е твърде рафиниран - гранулираната бяла захар, която всички познаваме много добре.

Съществуват, разбира се, безброй захарни алтернативи и заместители - от силно изкуствени, до натурално естествени (стевия и др.). Но през последните години чуваме все повече и повече за нещо, наречено Демерара, което някои погрешно предполагат, че е само кафява захар.

За разлика от кафявата захар, която е само рафинирана бяла захар, леко окъпана в малко меласа, тя е зърнена, донякъде хрупкава сурова захар с произход от Гвиана (колония, наричана по-рано Демерара). Поради нарастващата популярност на Демерара през годините този конкретен вид захар сега се произвежда в Мексико, Индия, Хавай и други страни.

Демерара е светло кафява, частично рафинирана захар, произведена от първата кристализация по време на преработката на захарната тръстика в захарни кристали (този процес е подобен на това, което се случва с естествено изпарения сок от тръстика). За разлика от кафявата захар, която има вкус на меласа, Демерара има естествен топъл карамелен аромат. Също така захарта Демерара се нарича още с името Турбинадо, което има повече общо с това как се обработва захарта в турбини, отколкото откъде произхожда.

Бяла Захар

Бяла захар

Има редица мнения относно това дали захарта Демерара има еднаква или по-голяма хранителна стойност от бялата захар. Ето малко информация в тази насока:

- 1 ч.л. бяла захар съдържа 4 г захар и 15 калории; 1 ч.л. захар Демерара също съдържа 4 г захар и 15 калории. Докато тези числа са еднакви, може някои хора да предположат, че тези видове захар са идентични по хранителните състав. Все пак, двата вида са съставени от захароза, имат еднакви калории и подобен ефект върху нивата на кръвната захар.

- Захарната асоциация (групата, която представлява захарната индустрия) твърди, че бялата захар не съдържа никакви добавки или консерванти от какъвто и да е вид, но истината е съвсем различна. Първо, бялата захар е една от добавките, използвани в повечето преработени храни. Доказано е, че тя е по-скоро фармацевтичен наркотик, отколкото храна за хора.

- Тъй като при отглеждането захарта е силно пръскана и химически обогатена, бялата захар и суровата захар могат да съдържат остатъци от тези вредни химикали, освен ако не изберете биосурова захар.

- При преработката бялата захар бива пречистена, за да се премахнат всички минерали, необходими на тялото, за да смила захари, включително: хром, кобалт, магнезий, манган и цинк. Демерара обаче все още съдържат тези минерали и макар че някои от тези минерали са необходими само в минимални количества на тялото ни - те все пак са нужни.

Кафява захар и Демерара

Също така важно е да се отчете хранителното въздействие на консумирането на бялата и суровата захар. Бялата захар е свързана с изчерпването на витамин В и нарушаването на калциевия метаболизъм, да не говорим за повече от 100 здравни усложнения, към които е свързана. Демерара естествено съдържа някои меласи, които сами по себе си имат някои витамини и минерали като калций, желязо, магнезий и витамин В3, В5 и В6.

Обикновено колкото по-тъмен е цветът на Демерарата, толкова по-голямо е количеството на меласа и минерали. Меласата се състои главно от захароза, но също и от молекули на единична глюкоза и фруктоза, следи от някои витамини и минерали, малко вода и малки количества растителни съединения. Последното може да има антимикробни свойства.

Въпреки това трябва да се въздържате от приемането на големи количества захар Демерара, тъй като всички ползи от витамините и минералите ще бъдат преодолени от отрицателните ефекти на излишната захар

Приложения на захар Демерара

Демерара захарта всъщност е много по-вкусна и придава сложност и дълбочина на рецептите – печива, напитки и др. Нейните хрупкави големи кристалчета са хубаво допълнение (в умерени количества) към повърхността на козуначени кифлички, ябълкови сладкиши, брауни, пайове, щолен, кексове и дори бисквитки.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати