gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Солта - полезна или вредна

Солта - полезна или вредна

Солта - полезна или вредна

Здравните организации често ни предупреждават за опасностите от солта, която всички тъй често консумираме. Това се дължи на твърдението, че високият прием на сол причинява редица здравословни проблеми, включително високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.

Десетки изследвания обаче не са предоставили убедителни доказателства в подкрепа на тази теза. Нещо повече - много проучвания всъщност показват, че храненето на твърде малко сол може да бъде вредно.

Тази статия разглежда подробно солта и нейните последици за здравето.

Какво е солта?

Солта се нарича още натриев хлорид (NaCl). Състои се от 40% натрий и 60% хлорид. Солта е най-големият хранителен източник на натрий, а думите "сол" и "натрий" често се използват взаимозаменяемо. Някои видове сол могат да съдържат следи от калций, калий, желязо и цинк. Йодът често се добавя към солта.

Основните минерали в солта действат като важни електролити в тялото. Те спомагат за баланса на течности, нервната трансмисия и мускулната функция.

Видове сол

Солта винаги се е използвала за запазване и консервиране на храната. По-големите количества сол могат да попречат на растежа на бактериите, които развалят храната.

Солта се събира по два основни начина: от солни мини и чрез изпаряване на морска вода или друга богата на минерали вода.

Всъщност има много видове сол. Общите сортове включват обикновена сол, хималайска розова сол и морска сол. Различните видове сол могат да варират по вкус, текстура и цвета. В случай че се чудите кой тип е най-здравословния, истината е, че всички те са доста сходни.

Как солта засяга здравето на сърцето?

Препоръчва се да се намали натрият в менюто. Също така е важно, да не консумирате повече от 2300 mg натрий на ден, за предпочитане дори и по-малко. Това е около 1 чаена лъжичка или 6 грама сол, от които 40% са натрий.

Масово хората консумират много повече от препоръчителния дневен прием. Храненето с твърде много сол повишава кръвното налягане, като по този начин увеличава риска от сърдечни заболявания и инсулт. Съществуват обаче някои сериозни съмнения относно истинските ползи от ограничението на натрий.

Хималайска сол

Вярно е, че намаляването на приема на сол може да понижи кръвното налягане, особено при хора със заболяване, наречено чувствителна към сол хипертония.

Едно проучване от 2013 г. установи, че при хора с нормално кръвно налягане ограничаването на приема на сол намалява систолното кръвно налягане само с 2.42 mmHg и диастолното кръвно налягане само с 1.00 mmHg (9). Това е като да отидете от 130/75 mmHg до 128/74 mmHg. Това не са точно впечатляващите резултати, които се надявате да получите от вкусната диета.

Нещо повече, някои проучвания не са открили доказателства, че ограничаването на приема на сол ще намали риска от инфаркт, инсулт или смърт.

Ниският прием на сол може да вреди

Има някои доказателства, които предполагат, че диета с ниско съдържание на сол може да бъде направо вредна.

Негативните ефекти върху здравето от намалена консумация на сол включват:

Солта - полезна или вредна

• Повишен LDL холестерол и триглицериди: ограничението на солта е свързано с повишен LDL (лош) холестерол и триглицериди;

• Сърдечни заболявания: няколко проучвания сочат, че по-малко от 3000 mg натрий на ден е свързано с повишен риск от смърт от сърдечни заболявания;

• Сърдечна недостатъчност: анализ установи, че ограничаването на приема на сол увеличава риска от смърт за хора със сърдечна недостатъчност. Ефектът е зашеметяващ, с 160% по-висок риск от смърт при хора, които намалят приема на сол;

Инсулинова резистентност: някои изследвания са съобщили, че диета с ниско съдържание на сол може да увеличи инсулиновата резистентност.

Диабет тип 2: проучване установи, че при пациенти с диабет тип 2 по-малко натрий е свързано с повишен риск от смърт.

Високият прием на сол е свързан с рака на стомаха

Ракът на стомаха е петият най-разпространен рак в света. Това е третата водеща причина за смърт от рак по света и е причина за повече от 700 000 смъртни случая всяка година. Няколко наблюдателни изследвания свързват диетите с висока консумация на сол с повишен риск от рак на стомаха. В масивна статия за солта от 2012 г. бяха разгледани данни от 7 проспективни проучвания, в които са участвали общо 268 718 участници. Установено е, че при хората с висок прием на сол имат 68% по-висок риск от рак на стомаха, в сравнение с тези с нисък прием.

Точно как или защо това се случва, не е добре разяснено, но съществуват няколко теории:

• Растеж на бактериите: Високият прием на сол може да увеличи растежа на Helicobacter pylori - бактерия, която може да доведе до възпаление и стомашни язви. Това може да увеличи риска от рак на стомаха;

• Повлияване на стомашната лигавица: Диета с високо съдържание на сол може да повреди и възпали стомашната лигавица, като по този начин я изложи на канцерогени.

Имайте предвид обаче, че това са наблюдения. Те не могат да докажат, че високият прием на сол причинява рак на стомаха, а само, че двете

са силно свързани.

Кои храни имат високо съдържание на сол / натрий?

Солене

Повечето соли в съвременната диета идват от храни от ресторанти или пакетирани, преработени храни. Всъщност се предполага, че около 75% от солта в диетата идва от преработена храна. Само 25% от приема се получава естествено в храни или се добавя по време на готвене.

Осолени храни за закуски, консервирани и инстантни супи, преработено месо, сос и соев сос са примери за храни с високо съдържание на натрий.

Съществуват и някои привидно безсолни храни, които в действителност съдържат изненадващо големи количества сол, включително хляб, извара и някои зърнени закуски.

Ако се опитвате да намалите количеството, което приемате, етикетите на храните почти винаги изброяват съдържанието на натрий.

Трябва ли да ядете по-малко сол?

Ако Вашият лекар иска да ограничите приема на сол, то определено e добре да го направите, спазвате и отстоявате. Въпреки това, ако сте здрав човек, който яде предимно умерени количества сол – средно солени храни, тогава вероятно няма нужда да се безпокоите. В този случай можете да се чувствате свободни да добавяте сол по време на готвене или на масата, за да подобрите вкуса.

Както често се случва в храненето, оптималният прием е някъде между двете крайности.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати