Оризът е една от най-полезните зърнени култури. Той е богат на сложни въглехидрати (75% - 85%) и протеини (5% - 10%), които са основният източник на енергия за организма. Затова и е толкова широко използван.
Приготвянето му обаче се оказва трудна задача за мнозина. Причината е, че съществуват различни видове ориз. В зависимост от размера на зърната се дели на дългозърнест, късозърнест и среднозърнест, които са подходящи за приготвянето на различни ястия. Затова, ако искате да приготвите вкусно ястие с ориз, е необходимо да знаете каква е разликата между отделните видове ориз и кой за кое ястие трябва да се използва.
Дългозърнест ориз
Дължината на дългозърнестия ориз е не по-малка от 6 мм. От трите вида ориз той е най-лесен за готвене, затова е подходящ за начинаещи готвачи. При приготвянето му отделните зърна не се слепват едно за друго, а остават разделени, освен ако не се превари. Също така той не става твърде пухкав за разлика от другите видове.
Дългозърнестият ориз е с високо съдържание на глутен. Той се използва изключително много в азиатската кухня. Най-известните сортове от този вид ориз са жасминовият ориз и ориз басмати.
Късозърнест ориз
Късозърнестият ориз е с дължина 4-5 мм и с ширина 2-3 мм. Той често се бърка със среднозърнестия. Той е с по-високо съдържание на нишесте и с по-ниско съдържание на глутен. Характерно за него е, че зърната му се слепват едно за друго, а при сваряване става на каша.
Подходящ е за приготвянето на суши, пудинг или всяко друго ястие, при което е необходимо да оформите ориза.
Среднозърнест ориз
Среднозърнестият ориз е с дължина 5-6 мм. Той е съвсем леко по-закръглен от дългозърнестия. Повърхността му е лека грапава. Характерно за него е, че по време на варене остава разделен, но се слепва след като изстине, без да се разварява.
Среднозърнестият ориз е подходящ за приготвяне на ястия като ризото, паеля и други ястия, за които е необходимо оризът да е с по-пухкава текстура.
Среднозърнестият ориз е богат на скорбялно вещество, което го прави най-разпространеният ориз у нас. От него се приготвят почти всички български ястия - сарми, пълнени чушки с ориз, пиле с ориз, ориз със зеленчуци, винен кебап и много други.
Коментари