gotvach.bg»Статии»Любопитно»Защо ни се доспива след хранене?

Защо ни се доспива след хранене?

Доспиване след хранене
Уред за зеленчуци и цитрус преса InnovaGoods с книга с рецепти
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Уред за зеленчуци и цитрус преса InnovaGoods с книга с рецепти
32.00 лв.
Виж ››

Сигурни сме, че се е случвало на всеки - хапнете и ви се доспи. Това е много често срещано състояния след обилно хранене. Но каква е причината.

Защо ни се доспива след хранене?

Лекарите нямат категорично и ясно обяснение защо. Според американския специалист д-р Дженифър Хайт една от основните причини да ни се доспива след ядене, е храната, която сме изяли. Например, ако сте хапнали твърде много въглехидрати, то е напълно нормално да ви се доспи. След ядене на въглехидрати се покачва инсулинът, и съответно - кръвната захар спада.

Освен въглехидратите, ако хапнете и шепа бадеми, също може да усетите внезапно желание за сън. Причината - тези ядки са богати на магнезий и триптофан, който стимулира секрецията на мелатонин и хормони на щастието. Освен това забавя сърдечния ритъм.

Обядване

Черешите също помагат. Най-добрият начин да получите пълноценен сън през нощта, е като увеличите мелатонина по естествен начин. Черешите са един от тези най-добри начини.

Чаят, обратно на кафето, пък води до сънливост. Ако изпиете един чай, напълно е възможно да ви се доспи. Затова внимавайте кога пиете чай. Ако е след вечеря, е добре за тялото ви, но ако имате навик да пиене чай след обедното си хранене, рискувате да ви се доспи и да нямате сили до края на деня.

Като превантивни мерки специалистите препоръчват да се намалява вземането на храни, богати на въглехидрати наведнъж и разделното им приемане. С други думи – по-често хранене на по-малки дози.

Обяд

Препоръчително е храната да се разнообразява и захарта и алкохолът да се избягват или намаляват.

Също е добре хипертониците да избягват да взимат антихипертензивни лекарства преди хранене. Разходката след хранене в някои случаи би могла да бъде от полза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати