Всички познаваме чувството, когато сме толкова гладни, че ни иде да изядем целия хладилник, а после усещането, когато вкусим любимата си храна. Колкото хубаво е то, толкова и лошо е последващото гадене, което може да се появи понякога. Какви могат да бъдат причините за него и как да се отървем от неприятното гадене?
Гаденето може да е вследствие на някакво заболяване – най-често срещаните варианти тук са три:
Язва – този стомашен проблем се появява заради бактерия, която прави организма по-чувствителен към стомашните сокове. Симптоми за нея освен гадене веднага след храна, могат да бъдат и парене или болка още при самото храносмилане.
Гастрит – другият, най-често срещан проблем. Той е съпътстван с гадене, болка и усещане за пълен стомах. При него, както и при язвата не трябва да се консумират определени продукти, затова щом усетите тези симптоми, веднага се консултирайте с лекар.
Стомашните киселини са другият проблем, който би могъл да причини гадене. Всъщност, при тях стомашният сок дразни хранопровода, което предизвиква дискомфорт за целия организъм.
Причина за гаденето след хранене може да бъде и бременност. Както сте чували или може би изпитвали, това един от симптомите, алармиращ за появата на нов член на семейството.
Някаква настинка, грип или вирус могат да причинят гадене. Неприятна миризма или вкус са също сред причините за това състояние. Каквито и да са те, важно е да не пренебрегвате тези симптоми и да посетите личния си лекар навреме.
Ако сте вкъщи и гаденето стане непоносимо, може да предприемете някои мерки, за да облекчите състоянието си. Отпуснете се, седнете, не лягайте. Когато се в седнало положение, шансът стомашния сок да предизвика гадене е минимален. Отворете прозореца, поемете глътка чист въздух.
Не се съсредоточавайте в лошото усещане. Мислете за нещо друго. Намокрете лицето си със студена вода и дишайте дълбоко. След като малко ви отмине, изпийте чаша вода, чай от лайка или лимонов сок (може и резен). Така ще успокоите стомаха си. Другите билки, които биха помогнали срещу гадене са джинджифил и мента.
Коментари