gotvach.bg»Статии»Любопитно»Кестенът - главният герой на есента

Кестенът - главният герой на есента

Кестени

След тиквата и лютеницата кестенът е друг от кулинарните символи на есента. В края на лятото и преди да дойде зимата, той е един от продуктите, които присъстват най-често на сергиите по пазара или в домовете ни. И не е вярно, че можем да го ядем само печен - съществуват десетки, дори стотици рецепти, в които той е основен герои, приготвен по най-различни начини.

И това далеч не е отскоро - човекът се храни с кестени откакто се помни. Но внимание, трябва да се прави разлика между ядливи кестени, наречени още сладки кестени, и тези, които растат по дърветата в градовете и които сме свикнали да събираме между падналите листа. Последните също са полезни, но не за ядене. Те имат горчив вкус и се използват най-вече в медицината и фармацията.

Варени кестени

Хранителните качества на кестените са били познати още на първобитните хора. Доказва го вкаменен кестен на 8 милиона години! Той е открит в Сен Бозил, Франция, а сега е част от музейна експозиция в музей по палеонтология. Сладкият кестен е култивиран от човека през Средновековието, през IV век е бил разменна монета подобно на житото и солта, а през XVII в. започва бавно да превзема територии, за да стигне до апогея си през 19 век с продукция от 40 000 тона.

Дървото на кестена също е намирало своето приложение - то е използвано при строежа на къщи, а също и за бъчвите, в които е отлежавало виното.

Супа от кестени

В цели райони в Европа кестените са били основна храна в продължение на дълги периоди, заради питателните им качества. В Испания, Португалия, Италия и Франция те са били храната на бедните и основно средство в борбата срещу глада.

Кестените са били изсушавани, за да се запазят по-дълго време през цялата година. Сухи, те са ставали лесно на брашно, което не е отстъпвало по хранителни свойства на пшеничното. Брашното от кестени е било основна съставна част от храната дълго време - докато не е било изместено от картофа.

Крем от кестени

Кестените са изключително здравословна храна - те съдържат малко калории и мазнини и много витамини и минерали. В състава им има още калий, фосфат и протеини. И освен всичките си качества, те имат още едно голямо предимство - вкусни са и са приложими почти навсякъде в кухнята.

В кулинарните книги има много рецепти, в които те са основен герой. Кестените например могат да бъдат пасирани и овкусени с лук, сметана и целина за вкусна супа. Комбинацията с тиква пък е истинска дефиниция на есента в купа. Кестените могат да се превърнат в нестандартно и много вкусно пюре към печено месо. В много традиционни кухни са популярни и като пълнеж за печени пилета, патици и пуйки или пък съставка за вкусен сос към тях. Кестените създават неповторим характер и на стотици сладки изкушения - торта с кестени, крем от кестени, кейк с кестени, кифлички с кестени и дори конфитюр от кестени.

Сладкиш с кестени

Опитайте, няма да съжалявате!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати