Тиквата - вкусният символ на есента

Кремсупа от тиква

След като последните летни дни отминат и есента ни обгърне с топли си цветове и хладни вечери, престолът заема една единствена царица - тиквата. И както в много страни по света, по това време тя се превръща в хелоуински фенер, редом с това безценната ѝ вътрешност става съставка за едни от най-вкусните есенни храни. Печена тиква, супа от тиква, баница с тиква, кекс с тиква, чийзкейк с тиква и още много и най-разнообразни солени и сладки ястия с този продукт могат да овкусят всяка маса.

Тиквата е много популярна в България, но знаете ли, че нейната родина е Южна Америка. Жителите на Перу и Мексико са се хранели с тиква още преди 8000 години. Когато Америка е била открита, тиквите са поели по пътя към Европа.

И други интересни факти около тиквата:

Тикви

Знаете ли, че всъщност тиквата е от така наречените плодови зеленчуци. Тя е от семейство cucurbitacées, което се характеризира с много видове, приложими както в солени ястия, така и в сладки десерти. Затова и тиквата може да се срещне в различни размери, различни цветове и различни форми.

Световният рекорд за най-тежка тиква е поставен в Белгия през 2016 г. със 1190-килограмова тиква. Тази година в град в Северна Калифорния бе измерена тиква с внушителните 984 килограма. Месец преди това в Ню Хампшър премериха тиква, тежаща 1 134 килограма.

Рекордна тиква

В света съществуват около 800 вида тикви, но само 200 от тях са годни за консумиране. От един декар средно се получават по 3-4 тона тикви. Освен оранжеви има и сини, зелени и бели, както и много хибридни видове.

Тиквата си има и столица. Това е Мортън, Илиноис, който сам се е обявил за тиквена столица на света. Илиноис е един от най-големите производители на тикви в САЩ, като 90-95 процента от продукцията му се използва за преработени храни със съдържание на тиква.

Най-хубавите тикви са тези, които се берат в края на лятото и началото на есента. Те могат да останат на пазара и до януари. За да се запазят за по-дълго време, тиквите трябва да се съхраняват на сухо, проветриво и мрачно място.

Печена тиква

С около 25 калории на 100 грама тиквата всъщност е с много ниско съдържание на калории. За сравнение 100 грама сладки картофи съдържат 90 грама калории. Освен това тиквата е пълна с витамини – бета каротин, B, C и А. Тиквата съдържа и много минерали като калий, магнезий и желязо. Тиквените семки също са много полезни поради високото съдържание на витамин Е.

Вкусът на тиквата позволява да се приготвя по различен начин и за различни ястия. Тя може да е основно ястие, може да е гарнитура, супа или десерт. А опитвали ли сте кафе лате, подправено с тиква? Тиквата се комбинира перфектно с редица подправки. Чудесният ѝ сладък и плътен вкус се допълва отлично с мащерка, риган, босилек, кориандър, джинджифил, къри, но също така и с ванилия, карамфил и канела.

Крем от тиква

Когато избирате тиква, избирайте по-голяма и с по-здрава кора. Кората не трябва да е надраскана или повредена. По нея не трябва да има и петна и имайте предвид, че колкото по-тежка е тиквата, толкова по-хубава е тя. Ако е лека, това означава, че съдържа само влакна и семки.

Тиквата е основен участник в американският празник Хелоуин, популярен и честван почти по-целия свят днес. Резбата (карвинг) на тикви за празника води началото от келтската традиция да се резбова ряпа за предпазване от зли духове. След като се издълбае, тиквата се напръсква отвътре с оцет, а отвън с лак за коса, за да не мухляса.

Хелоуин

А у нас в редица български градове като Севлиево и Варна всяка година се организира фестивал на тиквата. По време на него посетителите могат да опитат едни от най-вкусните ястия от традиционната ни кухня, приготвени с тиква – крем супа, торта с тиква, баница с тиква, както и да видят тиквата рекордьор на годината.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати