Коледно пътуване в света на най-известните сладкиши

Коледни сладкиши

Какво е Коледа без коледните сладки! Сигурно ще се съгласите, че приготвянето им е толкова важно, колкото и опаковането на подаръците. Защото сладките изкушения са не само част от празника, но и от подготовката за него. Когато целият дом ухае на вкусна смесица от печено тесто, прегоряло масло и канела много преди да замирише на печена пуйка.

Хората по целия свят имат своите сладки традиции и необикновени рецепти за коледните си десерти. Едва ли някога ще ни се случи да бъдем във всяко кътче на планетата за Рождество, но със сигурност можем да си изберем един от сладкишите му и да вкусим емоциите му.

Предлагаме ви малко предпразнично пътуване в света на най-известните коледни сладкиши.

Бунюелос (Buñuelos)

Бунюелос

Бунюелосите са традиционнен коледен сладкиш в Испания и Мексико. Те са вкусни понички, които се сервират обикновено пълнени или гарнирани. Произхождат вероятно от мавританско или еврейско ястие и са се разпространили в други страни след изгонването на евреите от Испания.

Бунюелосите са направени от тесто с квас, ароматизирано с анасон и разточено. Когато е готово за готвене, то се нарязва на парчета и се пържи. След това се подправя, като най-често като се пълни с мармалад.

Традицията повелява девет дни преди Коледа да се ядат бунюелоси, а чиниите им да се чупят, за да се привлече късметът.

Коледна торта Павлова (Christmas Pavlova)

Коледна Павлова

Коледният десерт на австралийците и новозеландците е прочутата торта Павлова (Christmas Pavlova). Нейната история е толкова интересна, колкото вкусни са и парчетата ѝ. Зад името ѝ се крие една руска балерина от началото на 20 век, заради което и самият десерт е лек и ефирен като нежна балерина.

Той е направен от целувчен блат и лека сметана, гарниран с пресни плодове, видимо вдъхновен от грациозността на танцьорката.

Легендата разказва, че десертът е измислен от един сладкар в чест на Ана Павлова по време на представление в Австралия или Нова Зеландия. Двете страни още спорят за произхода на сладкото изкушение, но историците клонят в полза на Нова Зеландия.

Коледен пудинг (Christmas Pudding)

Коледен пудинг

Традицията изисква приготвянето на коледния пудинг във Великобритания да започне 5 седмици преди Коледа. Причината е, че веднъж направен, пудингът трябва да бъде напоен с коняк или с прочутото бренди Арманяк. След това трябва да се загърне с кърпа и да се напоява всяка седмица.

Коледният пудинг е доста тежък сладкиш, приготвен на пара с изсушени плодове, ядки и мазнина от бъбрек. Той изглежда тъмен, почти черен, което е резултат от използването на кафява захар и тъмни плодове като сушени боровинки, стафиди, бадеми и др. В сладкиша се добавя и сок от лимон и от портокал, бадем на прах, малко сода за хляб, индийско орехче, карамфил на прах и др.

Някога било традиция в пудинга да се замесват и монети, които предвещавали богатство през следващата година на онзи, у когото се паднат.

Шоколадови курабийки (Chocolate Crinkles)

Коледни сладки

Невероятно вкусните курабийки от шоколад (Chocolate Crinkles) са традиционна американска вкусотия за Коледа.

Chocolate Crinkles са малки и хрупкави отвън и меки отвътре бисквитки. Те са истинско удоволствие и заслужават да бъдат вкусвани в най-тържествените моменти.

Друга американска традиция за Коледа е в Белия дом да се дегустира Тортата на президента. Тя се прави по много стара рецепта отпреди два века, практика, която води към Ейбрахам Линкълн и която не се открива никъде преди това.

Макар че рецептата за нея се пази в тайна, както и нейна снимка, известно е, че тортата на президента е напоена с аромат на розови цветове, с бренди и портокалова кора. Тя се сервира на президента винаги на Коледа.

Сладки Лебкухен (Lebkuchen)

Лебкухен

Сладките Лебкухен са направени от традиционно немско тесто, което може да се купи по пазарите в Германия преди празниците.

Лебкухенът е измислен от монасите във Франкония още през 13 век, а през 14 век сладките вече могат да се намерят при хлебарите в Нюрнберг.

Самото тесто, от което се правят сладките, овкусено с подправки, също е един от героите на Коледните празници в Германия. В различните райони то се яде с конфитюр или покрито с шоколад.

Лебкхуените са най-вече в кръгла форма - кръгли и захаросани.

Главни герои в състава им са медът, анасонът, кориандърът, карамфилът, джинджифилът, кардамонът, бахарът, както и ядки, най-вече бадеми.

Обикновено лебхуените се покриват с шоколад, което ги прави изключително изкусителни.

Пандоро (Рandoro)

Пандоро

Пандоро заедно с Панетоне е един от най-популярните сладкиши за Коледа в Италия.

Невероятно вкусният десерт идва от Венеция, където се е появил около 19 век. За да го направите ви е нужен достатъчно висок съд във форма на звезда с осем лъча.

Според традиционната рецепта Пандоро няма пълнеж. Той е просто посипан с пудра захар.

Въпреки това съществуват произведени индустриално сладкиши Пандори в различни видове, за да се открояват от конкурентите си - със захаросани плодове, различни кремове или шоколадова глазура.

Кутя (Кутья)

Кутья

В Русия коледната трапеза е съставена от 12 постни ястия (без месо и млечни продукти). Сред тях Кутя е най-важното.

Кутя е символ на плодородието. Яденето се прави от зърна от жито, макове, ядки, сушени плодове и мед. Кутя се сервира основно студена. Някои предпочитат тя да е доста подсладена и добавят в нея щипка захар.

Не е според традиционната рецепта, но пък става по-вкусно - в Кутя може да се сложат лимонова кора, захаросани подове, бадеми, халва или малки парчета ябълка. Казват, че е много вкусно, опитайте го, ако имате възможност.

Коледно пънче (bûche de Noël)

Коледно пънче
Снимка: Русиана Михайлова

Десертът Коледно пънче е типично френски, но може да се види и по празничнинте маси в целия свят.

Както се разбира и от името му, този десерт представлява дървото, приготвено да бъде хвърлено в огъня на Коледа и има богата и пълна със символи история. Традицията повелява на Бъдни вечер да се намери бъдник и да се донесе вкъщи като скъп предмет.

Сладкишът bûche de Noël днес е е превърнал в традиционен коледен десерт. Той представлява руло, напълнено с крем от кафе или от шоколад.

Френски по произход, този десерт се прави и в Белгия, Квебек, Виетнам, Ливан, във всички франкофонски страни и дори в Съединените щати.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати