gotvach.bg»Статии»Диети»Какви грешки се допускат най-често при нисковъглехидратна диета?

Какви грешки се допускат най-често при нисковъглехидратна диета?

Какви грешки се допускат най-често при нисковъглехидратна диета?

Нисковъглехидратната диета е много предпочитана, защото гарантира отслабване, ако се спазва правилно. Тя намалява въглехидратите в храненето, като засилва присъствието на мазнините, протеините и зеленолистните зеленчуци. Този тип диетично хранене не само води до намаляване на теглото, но и до коригиране на кръвните показатели, с което се балансират нивата на кръвна захар при диабет, на холестерола и кръвното налягане.

Това се отнася най-вече до по-строгия вариант - кетогенната (кето) диета. Често при нея се допускат някои грешки, които могат да имат лошо въздействие върху здравето. Ето кои са най-честите грешки при кето диета.

Консумиране на недостатъчно зеленчуци

Зеленчуците не могат да навредят на диетата. Независимо че са изградени основно от въглехидрати, те не са като тези в сладките храни по магазините. Бавните захари са полезни и спокойно могат да бъдат акцент в храненето. Минералите и фибрите в зеленчука подобряват здравето и влияят благоприятно на метаболизма.

Кето диета

Плодовете не са враг на кето диетата

Плодовете съдържат много захари и прости въглехидрати, но те имат място в храненето при кето диета заради антиоксидантите, витамините и минералите, които съдържат. Фибрите в тях също са от важно значение за функционирането на храносмилателната и отделителната системи.

Липса на достатъчно движение

Отслабването и поддържането на подходяща физическа форма изисква не само подходящо хранене, но и комбинирането му с физическа активност. Това, че приемът на въглехидрати е намален, не означава, че движението вече не е нужно. Упражненията трябва да се правят редовно.

Грешки при кето диета

Прекалената строгост е излишна

Започването на нисковъглехидратна диета не означава автоматичен отказ от всички любими храни. Прекалената строгост на диетата крие опасност от поглъщане на прекалено много въглехидрати след приключване на режима. Лакомствата в премерени граници не са забранени.

Внимание с мазнините

Диетата може да предизвика прекаляване с мазнините заради намалената консумация на въглехидрати. Такъв вариант ще се отрази зле на здравето, независимо че теглото може да отиде надолу. Наситените мазнини повишават холестерола, липидите и триглицеридите. Възниква опасност от сърдечни проблеми.

Недостатъчно вода

Добрата хидратация на тялото е много важна при нисковъглехидратна диета. Без водата и фибрите обработката на храната става много трудна. Нужни са по 2-3 литра вода на ден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати