Нискокалоричните храни водят до преяждане и затлъстяване

Нискокалоричните храни водят до преяждане и затлъстяване

Според последните изследвания на диетолози и специалисти по хранителен контрол консумацията на нискокалорични храни може да предизвика затлъстяване. Причината за това изначално е проста – храните, съдържащи малко калории не засищат бързо и предразполагат организма към преяждане.

Съветът на експертите е да се храните по-често и достатъчно, за да не изпитвате глад. Към настоящия момент много от нас все по-често се стараят да контролират своето хранене и се поддават на мащабната реклама на нискокалорични храни, които имат претенцията да са диетични.

Всичко това обаче в повечето случаи е един огромен рекламен облак, който цели да създаде манията по нискокалоричните храни в мода, а от там и в индустрия. Лошата новина е, че това стана факт. В отговор на тази тенденция много компаниите за производство на хранителни продукти и напитки увеличават асортимента си от нискокалорични стоки.

Изследователите смятат, че все по-честата употреба на подобна храна рязко намалява способността на организма за самостоятелно регулиране на всекидневната норма от енергия. Крайният резултат - човек губи усещането за ситост и за да възстанови недостигащите на организма мазнини и въглехидрати започва да яде повече и повече, в резултат на което постепенно губи чувство за мярка.

Особено опасни такива нискокалорични храни могат да са за децата и подрастващите. Диетолозите изрично подчертават, че докато расте, тялото трябва да бъде свикнато на балансирано хранене. Макар и да имат някои разногласия, учените са единодушни, че децата трябва да свикнат с балансираното хранене, а не с употребата на нискокалорични продукти.

Нискокалоричните храни водят до преяждане и затлъстяване

Основната препоръка на диетолозите е разумно да се планира всекидневното меню и то да включва нужните количества мазнини и въглехидрати. Те припомнят, че когато човек се храни 5 пъти дневно, се намалява производството на инсулин, а колкото по-малко е това вещество в организма, толкова по-малко мазнини се натрупват в тялото.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати