gotvach.bg»Статии»Диети»Мандарините топят мазнините

Мандарините топят мазнините

Мандарините топят мазнините

Сега е зимният сезон, през който начинът ни на живот не е толкова активен, а това е предпоставка за натрупване на излишни килограми.

Консумацията на мандарини помага за понижаването на наднорменото тегло и възстановява увредените клетки на черния дроб. В това се убедиха изследователи от Южна Корея, които проведоха изследване със страдащи от затлъстяване ученици.

Половината доброволци правели физически упражнения и пиели сок от мандарини в продължение на три месеца. Останалите били подложени на режим, включващ само спортуване и диетична храна по избор.

Оказало се, че участниците в първата група свалили повече килограми от съучениците си, които се ограничавали само с физически упражнения. Експертите установили още, че мандарините действат благотворно на черния дроб, като възстановяват клетките му.

Мандариновият сок е еднакво полезен както за децата, така и за възрастните. Мандарините са полезни също при лечение на астма и бронхити. Те съдържат голямо количество феноликова аминокиселина (синефрин), която е лечебно средство срещу отоци.

Отварата от изсушените кори на мандарините смекчава кашлицата и оказва отхрачващо действие при бронхит и трахеит. Отварата от корите спомага за намаляване нивото на захарта в кръвта. Кората от 3 мандарини се сварява за 10 минути в 1 литър вода. Не се прецежда. Приема се всеки ден, задължително се съхранява в хладилник.

Пресните мандарини са полезни при заболявания на стомашно-чревния тракт, съпроводени с разстройство. Редовната употреба на мандаринов сок ще ви избави от хелминтите. Така научно медиците наричат глистите.

Мандарините подобряват обменните процеси. Етеричното масло, добито от плода, повишава настроението. Мандарините оказват антимикробно действие благодарение на фитонцидните си свойства.

Външното прилагане на сока им помага срещу млечница. И сокът и плодовете действат ефективно при дизентерия. Оранжевите плодчета се използват като средство за спиране на кръвотечението

Мандарините са полезни и при кожни заболявания - пресният сок убива някои гъбички. За да излекувате поразената от тях кожа, втривайте многократно сок от плодовете или кората на мандарините.

Все пак бъдете внимателни с мандарините. Както разбрахме, те притежават редица лечебни свойства, но могат и съществено да навредят. Мандарините могат да раздразнят бъбреците, лигавицата на стомаха и червата. Затова не се препоръчват при язва на стомаха и дванадесетопръстника, при гастрити с повишена киселинност на стомашния сок, при колити и изострени чревни заболявания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 4
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати