Истинската причина да смятаме, че сме дебели

Истинската причина да смятаме, че сме дебели

Добри новини за хората, които смятат, че са по-пълни от обичайното. Оказва се, че в действителност „наднорменото тегло“ се случва само в мозъка. До такива изводи стига ново британско проучване.

Учените от лондонския Юнивърсити колидж са открили, че възприятието на мозъка за тялото ни е много изкривено и в някои случаи съзнанието ни смята, че сме два или три пъти по-обемни, от колкото всъщност сме.

Проучването, проведено от Съвета за биотехнологични и биологични изследвания, предполага, че това обяснява защо слабите жени, поглеждайки се в огледалото, се възприемат с наднормено тегло, което от своя страна причнява тотално объркване на хранителния режим.

Истинската причина да смятаме, че сме дебели

„Тези разкрития също така може да обясняват някои психични състояния, включително анорексия, защото действително съществува голямо отклонение във възприемането на истинския размер на тялото“, твърди ръководителят на изследването д-р Майкъл Лонго.

По време на научните дейности участниците в проучването били помолени да поставят лявата си ръка под дъска, след което било необходимо да посочат и очертаят с другата си ръка къде се намират техните стави и върхове на пръстите. Камера заснела точките, където участниците в експеримента смятали, че се намират частите на тялото им.

Анализирайки записите учените открили, че хората смятат, че ръцете им са с 2/3 по-обемни и интересното в случая – 1/3 по-къси от действителните им размери.

„Нашите изследвания показват доста притеснително несъответствие във възприятията за формата на ръцете, която диспропорция е наблюдавана при почти всички участници“, разказва още д-р Лонго.

Учените са категорични, че ръката се възприема доста по-широка от действителния си размер, а пръстите – по къси, от колкото са – тези разкрития могат да се отнасят за всички части на тялото ни и тяхното възприемане. Те обясняват и защо смятаме, че сме по-пълни от колкото наистина сме.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Юлия
Юлия
08.02.2012 14:31
Това важи само за слабите хора.
При дебелите има обратно изкривяване, при което хората се възприемат с доста по-поносими размери, отколкото са в действителнност. Това е и причината да не вземат своевременно мерки.
2
1
куку
куку
04.02.2011 02:22
Изобщо не е глупост, напълно вярно е.
0
1
koko
koko
02.02.2011 19:33
Искам диети, не такава глупост.
1
2