Диета след хранително натравяне

Диета след хранително натравяне

Хранително отравяне е остро състояние, което възниква внезапно в рамките на 24 часа след консумация на храни, заразени с патогенни бактерии, токсини или вируси.

Симптомите включват гадене, диария, повръщане в допълнение към тях са възможни студени тръпки и треска. Други сериозни симптоми са затруднено дишане, продължителни болки в корема, висока температура и затруднено преглъщане, което е симптом на стеснени горни дихателни пътища.

Хранително отравяне може да бъде сериозно състояние и трябва да се обадите веднага на лекар, особено ако имате дехидратация или кръв в изпражненията. След хранително натрявяне, а както и след друго лечиение на множество болести, за да се възстанови плавно и безпроблемно вашият организъм се нуждае от специален режим на хранене т.е. диета.

Каква трябва да бъде диетата ви и какво да включите в нея?

1. Яжте меки и леки храни, лесни за сдъвкване. Те по бързо се усвояват от организъма и не дразнят допълнително стомаха и стомашно-чревния трак. Включете храни като пудинг, овесена каша, сварен ориз или жито.

2. Избягвайте храни, които са пикантни мазни и с високо съдържание на захар, пържени храни и алкохол. Тези храни могат допълнително да раздразнят лигавицата на стомах и да причинят ново стомашно разтройство.

3. Пийте вода, леки билкови чайове и плодови сокове. Те са много важни за хидратирането на и без това обезводнения ви организъм.

4. Избягвайте да ядете месо или други храни който са източници на протеини. Като е добре да се въздържате от тях поне няколко дни след хранителното натравяне, защото по-високото съдържание на белтъчини и мазнини, отнема по-дълго време за храносмилане.

5. Избягвайте храни, които не са добре сварени. Суровите или леко суровите храни са потенциален източник на вредни бактерии, който могат да причинят ново хранително натравяне.

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Петър
Петър
23.04.2013 09:03
Много е полезно,благодаря.
2
0