Диета след хранително натравяне

Диета след хранително натравяне

Хранително отравяне е остро състояние, което възниква внезапно в рамките на 24 часа след консумация на храни, заразени с патогенни бактерии, токсини или вируси.

Симптомите включват гадене, диария, повръщане в допълнение към тях са възможни студени тръпки и треска. Други сериозни симптоми са затруднено дишане, продължителни болки в корема, висока температура и затруднено преглъщане, което е симптом на стеснени горни дихателни пътища.

Хранително отравяне може да бъде сериозно състояние и трябва да се обадите веднага на лекар, особено ако имате дехидратация или кръв в изпражненията. След хранително натрявяне, а както и след друго лечиение на множество болести, за да се възстанови плавно и безпроблемно вашият организъм се нуждае от специален режим на хранене т.е. диета.

Каква трябва да бъде диетата ви и какво да включите в нея?

1. Яжте меки и леки храни, лесни за сдъвкване. Те по бързо се усвояват от организъма и не дразнят допълнително стомаха и стомашно-чревния трак. Включете храни като пудинг, овесена каша, сварен ориз или жито.

2. Избягвайте храни, които са пикантни мазни и с високо съдържание на захар, пържени храни и алкохол. Тези храни могат допълнително да раздразнят лигавицата на стомах и да причинят ново стомашно разтройство.

3. Пийте вода, леки билкови чайове и плодови сокове. Те са много важни за хидратирането на и без това обезводнения ви организъм.

4. Избягвайте да ядете месо или други храни който са източници на протеини. Като е добре да се въздържате от тях поне няколко дни след хранителното натравяне, защото по-високото съдържание на белтъчини и мазнини, отнема по-дълго време за храносмилане.

5. Избягвайте храни, които не са добре сварени. Суровите или леко суровите храни са потенциален източник на вредни бактерии, който могат да причинят ново хранително натравяне.

5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Петър
Петър
23.04.2013 09:03
Много е полезно,благодаря.
2
0