gotvach.bg»Статии»Диети»Меню за веган диета

Меню за веган диета

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Меню за веган диета

Веганството е най-известният вид на вегетарианството, който е известен доста отдавна и добива все по-голяма популярност. Другото име на веганите е старовегетарианци.

Този начин на хранене се корени още в Средновековието и става популярен в края на деветнадесети век. През двадесети век веган-диетата прави истински бум.

Вегани стават известни личности от областта на шоубизнеса. Идеята на веган-диетата е много проста. Тя се основава върху пълния отказ от животински белтъчини.

Не може да се консумират яйца, месо, мляко, сирене, кашкавал и други млечни продукти. Според хората, които спазван веган-диета, човекът е създаден от природата така, че да консумира предимно растителна храна, и че човек не е в състояние пълноценно да усвоява аминокиселините и животинските мазнини.

Меню за веган диета

В менюто на веган-диетата се включват ориз – кафяв или див, грах, леща, боб, елда, зеленчуци и плодове. Ако решите да спазвате веган-диета, трябва да сте наясно, че можете да консумирате всевъзможни ястия, но само на растителна основа.

За предпочитане е приготвянето на ястията да става на пара, но се допуска печена и пържена храна. Веганите консумират хляб, който се приготвя само от зърна, без брашно.

Старовегетарианците препоръчват консумацията на едро смляната пшеница и ръженото брашно. Ръженият хляб е в основата на веган-диетата, като при печенето му в него се добавят парченца плодове.

Менюто на веган-диетата не позволява на организма да се превъзбужда и да се отпуска прекалено много. Освен това храносмилателната система не се дразни и не се атрофира.

Рафинираните продукти, които се консумират от повечето хора, водят до отслабване на имунната система и до много болести, като не дават на организма стимул да работи ефективно.

Крайната форма на веган-храненето е преминаването изцяло към суровоядство. В менюто отсъства напълно излишъкът на сол, наситените мазнини и трансмазнините.

Суровоядството подобрява храносмилането, но е забранено при гастрит, колит и язва, тъй като води до изостряне на заболяването.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
51
44
33
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
никиб
никиб
30.09.2015 16:45
Истината за животинската индустрия
2
0
никиб
никиб
30.09.2015 16:48
Food Industries - Best Speech You Will Ever Hear
3
0
Ген
Ген
23.08.2014 15:25
много добре е обяснено, мен лично ме притеснява само думата диета. Веганството не е диета, а начин на мислене :)
16
0