Пълнее ли се от антидепресанти и други хапчета
gotvach.bg»Статии»Диети»Пълнее ли се от антидепресанти и други хапчета

Пълнее ли се от антидепресанти и други хапчета

Пълнее ли се от антидепресанти и други хапчета

Когато човек приема лекарства за някои заболявания, рядко очаква да напълнее. Това обаче се получава в много случаи. Голяма част от лекарствата предизвикват подуване на стомаха и увеличаване на апетита, забавяне на метаболизма.

Вижте част от лекарствата, от които е възможно да се напълнее.

Антидепресанти – те не само влияят върху умствената дейност, но и въздействат върху рецепторите, които изпращат команди на мозъка за глад и насита. От тези хапчета може да се увеличи значително апетита и съответно и количеството приемана храна да стане по-голямо. Хората, които приемат антидепресанти могат да спазват различни диети за отслабване, но не се препоръчва да спрат да приемат хапчетата си.

Лекарствата против алергии предизвикват увеличаване на глада, сънливост и отпуснатост. Добрата новина е, че хора приемащи такива лекарства увеличават теглото си с 1% или малко повече.

Пълнее ли се от антидепресанти и други хапчета

Лекарствата за диабет – много често, на болните от диабет тип 2 се предписват медикаменти, които съдържат сулфонилурея. Те стимулират организма да произвежда повече инсулин, но понякога толкова понижават кръвната захар, че се появява силен глад. Така хората започват да консумират по-големи количества храна.

Стероиди – те се прилагат за лечение на астма, артрит и алергии.

Прекалено голямо количество от тях обаче задейства отделянето на хормона на стреса – кортизол. При стресови ситуации тялото се нуждае от повече енергия, затова този хормон праща мазнините към стомаха, където те се натрупват лесно. Това води до напълняването. Все още не са изяснени причините, но мазнини се трупат и зад врата.

От стероиди постъпва и повече захар в кръвта, която причинява задържане на течности и натрупване на мазнини.

Лекарства за кръвно налягане – срещу високо кръвно, нередовен пулс и нервно напрежение се приемат бета блокери. Те забавят пулса и намаляват кръвното налягане, но в същото време бавят метаболизма и отслабват способността на тялото да изгаря калориите. Хора, които с години приемат тези медикаменти могат да напълнеят до 9 кг.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Мария
Мария
06.09.2013 13:43
Вярно е,че от някои лекарства се напълнява и то безвъзвратно,за съжаление! А пия бета-блокери от години и лекарства за високо кръвно налягане и други разбира се отвреме навреме.Не се храня обилно,но пълнея и вече съм се отчаяла...Не съм пробвала диети,вече не зная какво да правя...Лоша работа...Затова пазете си нервите и здравето-то е безценно!
0
0