Хранене при болни бъбреци

Хранене при болни бъбреци

Вашите бъбреците обикновено служат за премахване на отпадъчни продукти и допълнителни течности от кръвта и тялото. Тези отпадъчни продукти и течности, идват от храната, която ядем и течностите които пием. Ако имате ранна бъбречна недостатъчност, някои от отпадъчните продукти и допълнителните течности могат да останат в кръвта ви.

Понякога началната бъбречна недостатъчност може да прогресира до общо бъбречна недостатъчност. Все пак, ако следвате насоките на вашия лекар внимателно и специална диета, можете да бъдете в състояние да забавите този процес.

Специалният хранителен режим може да помогне за контрол на натрупването на отпадъчни продукти и течности в кръвта и да намали натоварването на бъбреците. Тази диета също може да помогне да се забави загуба на бъбречната функция. Основната цел на диетата е да сте здрави. Вашият лекар може да препоръча специална диета, в зависимост от етапа на заболяването ви.

Като цяло, диета, която се използва за ранните стадии на бъбречно заболяване контролира количеството на протеин и фосфор, което ядете. Обикновено, натрия също се контролира. Получаването на достатъчно калории, за да се поддържа здравословно тегло е много важно в този момент.

Вашето тяло се нуждае всеки ден от протеин за растежа, изграждането на мускулите и възстановяването на тъканите. След като тялото ви използва протеина в храната, която ядете се получава отпадъчен продукт, наречен урея. Ако сте забравили нарушената бъбречна функция означава, че бъбреците не могат да бъдат в състояние да се отърват от уреята нормално. Може да се наложи да се намали количеството протеини, което поемате, за да се избегне натрупването на урея в тялото ви. Протеинът се намира в два вида храни:

Болки в бъбреците

• в големи количества в храните от животински произход, като домашни птици, месо, морски дарове, яйца, мляко, сирене и други млечни продукти;

• в по-малки количества в храни от растителни източници като хляб, зърнени храни, нишесте, зеленчуци и плодове.

Бъбреците ви не може да бъдат в състояние да премахнат фосфора от кръвта. Това води до нивото на фосфор в кръвта ви да стане твърде високо. Високото ниво на фосфор в кръвта може да доведе до загуба на калций от костите ви. Това може да отслаби костите ви и да ги накара да се чупят лесно.

В помощ на контрола на фосфора в кръвта, трябва да се ядат по-малко храни, които са с високо съдържание на фосфор. Фосфорът се съдържа в много храни, но е особено високо в следните храни:

• млечни продукти като мляко, сирене, пудинг, кисело мляко и лек крем

• зрял боб, грах и леща

ядки и фъстъчено масло

полезни мазнини

• напитки като какао, бира и безалкохолни напитки

Използването на не-млечни сметани и препоръчителните заместители на мляко вместо мляко е добър начин да намалите количеството на фосфор, което поемате.

Може да се наложи да се ограничи количеството на натрий в диетата си. Това е така, защото той често са свързва с високо кръвно налягане и бъбречни заболявания. Натрият се съдържа в много храни, но е особено висок в следните:

• готварска сол и храни с добавена сол, като снек храни, супи и топено сирене;

• някои консервирани храни, готови храни и "бързи храни";

• храни, мариновани в саламура като кисели краставички, маслини и кисело зеле;

• пушени и осолени храни като шунка, бекон и месо.

Калориите ви дават енергия. Защото вие ще поемете по-малко калории от протеин, ще трябва да получите повече калории от другите храни. Вашият диетолог може да препоръча, да получите тези допълнителни калории от захар и растителни мазнини, за да ви помогне да получите точното количество на калориите.

Някои от начините за увеличаване на калории са, както следва:

• Увеличаване на ненаситените мазнини, като например растителни масла (с царевица, памучно семе, шафраново, соево или слънчогледово масло), зехтин и майонеза.

• Използване на захар или сладки, като твърди бонбони, дъвка, желе бонбони, мед, конфитюри и желе.

• Консервирани или замразени плодове в тежки сиропи.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Потребител#180192
Иван 10:06
Ще караш на шопска салата, сок от моркови, цитруси и ленено масло...
Не е зле да правиш и леки физически упражнения за стягане мускулите на тялото и най-вече на гърба!
1
0
Вероника
Вероника
09.06.2013 23:23
Започвам да фотосинтезирам!
Реално нищо не трябва да се яде!
17
3
Иван
Иван
13.03.2013 10:06
Благодаря за информацията, но имам един въпрос - след като трябва да не ям месо, млечни продукти, боб, грах, леща, ядки, дори, доколкото разбирам трябва да внимавам и с плодовете и зеленчуците, какво става? На масло и бонбони ли да карам?
27
2