Отслабвайте умно и трайно с Флекситарианска диета

Флекситарианска диета

Флекситарианската диета представлява хранителен режим, в който се препоръчва да се консумира колкото се може повече растителна храна и по-малко месни продукти. Тази диета ще ви помогне да свалите излишни килограми и да извлечете всички ползи, които носи вегетарианството, без да се откажете напълно от месото.

Има много проучвания, които доказват, че консумацията предимно на растителна храна носи ползи за организма. Според данни от изследване хората, които не консумират месни продукти, живеят с около 3.6 години по-дълго, а освен това са и по-леки с около 15 % от останалите хора.

С флекситарианската диета може да се отслабне здравословно – според данни става дума за около 15 – 20 килограма за период от половин до една година. Като цяло този хранителен режим насърчава консумацията на много свежи зеленчуци и сезонни храни.

На ден флекситарианската диета предвижда да се приемат 1500 калории. Те са разпределени в три хранения, които се наричат основни, и две, които са междинни. За закуска човек трябва да погълне 300 калории, а на обед - 400. Вечерята на човек, изпълняващ този режим, е 500 калории, а т.нар. междинни хранения са по 150 калории.

Всъщност отслабващите могат да ограничат приема на калории, ако е необходимо, и до 1200 – за целта се премахват междинните хранения. Разбира се, има и вариант, в който се увеличават калориите – до 1800, като за целта се удвояват калориите на закуска.

леща

Отслабващите могат да избират много видове храни, с които да се хранят според техните предпочитания. Продължителността на режима може да бъде минимум пет седмици.

Спазващите диетата избират между три нива на флекситарианската диета – начинаещо, напреднало и експертно.

Начинаещото ниво започва с поне два дни от седмицата, през които не бива да се консумира месо. Напредналото ниво означава, че месо не бива да се яде между три и четири дни от седмицата, а експертното- че месо не бива да се консумира пет дни от седмицата. При експертното ниво може да се яде месо през останалите два дни, но не повече от 500 грама месо общо.

Без значение кое ниво от диетата се прилага, месото не трябва да е основна част от яденето, а по-скоро добавка. Задължително е растителното меню да включва разнообразни продукти – бобови растения, пълнозърнести храни, семена, ядки и др.

Препоръчително е по време на режима да се правят и ежедневни упражнения, за да има по-голям ефект от диетата. Голяма част от диетолозите одобряват флекситарианската диета, тъй като хранителният режим е балансиран и разумен.

Много от тях дори твърдят, че това е диета, подходяща за всеки човек. Повечето храни в хранителния режим съдържат много полезни вещества и малко калории – не се препоръчват мазните храни и фаст фууд храните.

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати