За нормално тегло стойте далеч от шведските маси

За нормално тегло стойте далеч от шведските маси

Шведските маси са враг номер 1 на хората с наднормени килограми. Учени от Университета в Минесота установиха, че когато се храни на шведска маса, човек приема с 10 процента повече храна, отколкото когато прави това в кухненска обстановка.

Защо се получава така? Когато върху трапезата има огромно разнообразие от вкусотиии и специалитети, мезета и сладкиши, вие си хапвате по мъничко от всичко. А за това е виновно разнообразието, което предизвиква у хората желание непременно да опитат от всичко.

За нормално тегло стойте далеч от шведските маси

Разнообразието на храни подвежда мозъка и му създава оптическа илюзия. Той не може да прецени реалните количества погълната храна и сигнализира за по-малко от действително консумираната. Така вие продължавате и продължавате да се тъпчете.

Експериментът, наречен от учените "Ефекта на шведската маса", е свързан пряко с епидемията от затлъстяване в развитите страни, в които коктейлите или тържествата с шведски маса са ежедневни.

Учените от Минесота са провели експерта си с помощта на 150 студенти. След като им показали стандартна порция от едноцветни сладкиши, те били помолени да си направят порция, но от разноцветни вкусотийки. Така студентие сложили в чиниите си средно с 10% повече храна.

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати