Диети с лимони

Пиене на Лимонада

Лимоновите диети са сред най-разпространените и препоръчвани хранителни режими – има изключително много хранителни режими с киселия плод, които обещават отслабване за седмица или две. Изборът в действителност е толкова голям, че всичко зависи от това колко сте склонни да се ограничавате и до каква степен сте мотивирани да отслабнете.

Естествено, тези хранителни режими не могат да постигнат перфектната фигура самостоятелно. На всички е ясно, че без физическо натоварване, нито една диета няма да бъде напълно ефикасна.

Според някои диетолози няколко лъжици пресен лимонов сок на ден са достатъчни, за да спрете да мислите за това колко калории сте консумирали. Сокът задължително трябва да се приема на гладно. Хубаво е и да се разрежда с вода, която е със стайна температура.

Сред най-разпространените диети с лимони е именно тази, в която се позволява почти всякаква храна, без да се прекалява с количеството. Не се препоръчват единствено тестените храни, кафе, сокове, газирани напитки и алкохол.

Режимът е две седмици, като условието е всеки ден да пиете лимон и вода. През първия ден от диетата се приема чаша вода и сок от един лимон, през втория 2 чаши и 2 лимона и така всеки ден увеличавате количеството до шестия ден. На седмия ден се изцеждат три лимона в трилитрова кана, добавя се вода и една лъжица мед.

Така приготвената напитка трябва да се изпие за деня. На следващия 8 ден, изцеждате 6 лимона и ги изпивате с шест чаши вода за целия ден, също както през шестия ден. След това всеки ден намалявате водата и лимоните до 13 ден, когато ще сте в началото – 1 чаша вода и 1 лимон. На 14 ден отново се прави напитка като през ден седми.

Подобен е режимът на Тереза Чунг, която е американски диетолог. Според американката, лимонът може да ни помогне в борбата с натрупаните килограми и да нормализира обмяната на веществата. Разбира се, Чунг изтъква и полезните съставки на жълтия и кисел плод – лимоните са богати на витамин С, който пък помага за усвояване на калций, който от своя страна укрепва костите. Лимоните също помагат и за пречистването на черния дроб, освен това разграждат мазнините.

Чунг смята, че нейният режим е много ценен, защото е съвсем елементарен и не е необходимо да се отделя някакво специално време за него. Основните принципи на тази лимонена диета са към всичко, което се консумира да се добавя лимон и да се пие всеки ден на гладно (поне час преди храна) по чаша топла вода с прясно изцеден лимон.

Лимони

Диетологът препоръчва всеки ден да се увеличава количеството на сока от лимон, което е и общото с предишната диета. Препоръчва се всяко ястие да се поръсва обилно с лимон или ако не ви е твърде неприятно, да хапвате парчета от плода, заедно с кората.

Препоръките на Чунг са да се намалят пържените храни и да се изяждат поне килограм зеленчуци и плодове дневно. Чунг твърди, че диетата е подходяща за режим през целия живот, затова и не се ограничава в някакви срокове, през които се очаква човек да отслабне.

Последният режим, който е често препоръчван, особено с наближаването на топлите месеци е доста краен. Става дума за пречистването с лимон и мед, което продължава два дни, през които не се консумира нищо друго освен напитката.

Нужни са 15 лимона и 50 г мед – лимоните се изстискват в кана, добавя се и меда и после се залива с вода, която не бива да е газирана или минерална. Режимът е по скоро за пречистване на организма, но с него се отслабва – в крайна сметка се лишавате от храна за 48 часа. Позволени са само лимонено-медната смес, вода и зелен чай.

При предприемане на който и да е режим, задължително направете консултация със специалист, защото може да си навредите. И не забравяйте, че колкото и полезни да са лимоните, те трябва да бъдат консумирани с мярка. Затова е най-добре да заложите на нормално хранене и просто да включите лимоните в менюто си като помощници при борбата с килограмите.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати