Диета при чернодробно заболяване

Диета при чернодробно заболяване

фреш

Хората с чернодробни заболявания трябва да спазват специален хранителен режим, защото начинът на хранене директно влияе на състоянието на черния дроб. На първо място трябва да се преустанови консумацията на алкохол. Той дехидратира организма и унищожава всички полезни ефекти върху черния дроб, придобити в процеса на лечение и диета.

Всеки болен трябва да се посъветва с лекар, за да му бъде изготвен режим, съобразен с индивидуалните му нужди и характеристики на организма. Но има общи правила, към които да се придържат хората с чернодробни заболявания.

Храната трябва да е разнообразна и да съдържа всички хранителни групи. Разликата между диетата на здравия човек и тази на страдащия от чернодробно заболяване е в съотношението между храните.

банан

При хората с проблеми с черния дроб основно място заемат въглехидратните храни. Такива са житото, оризът, царевицата, макаронените изделия, нишестените кремове, грисът, бисквитите и овесените ядки. Препоръчва се употребата на пълнозърнест хляб.

Важно място заемат плодовете и зеленчуците, които може да се ядат както сурови, така и сготвени. На една порция се равнява един пресен плод – банан, ябълка, портокал, 200 мл плодов сок, половин чаша компот или четвърт чаша сушени плодове. Подходящи са варените или печени картофи, зеле, моркови, спанак. Салатите също са важна част от ежедневното хранене.

Хората с чернодробни заболявания трябва да изключат от диетата си мазнините, пържените храни, запръжките. Храната не трябва да се пържи, а да се приготвя по друг начин – варена или печена.

рибно филе

От месата да се ядат само тези с ниско съдържание на мазнини, като се препоръчва да са варени. Трябва да се сведе до минимум и консумацията на сладкиши и пикантни подправки. Туршиите, консервираните и солените храни трябва да се изключат от менюто. Колбасите и пушените меса също са вредни.

Общият дневен прием на растителни и животински белтъчини не трябва да надвишава 200 грама. Богатите на белтъчини храни са месата, рибата, млечните продукти, яйцата. От растителните храни в тази група се включват бобът, грахът, лещата и соята.

Трябва да се пие достатъчно вода. Мляко и чайове също са позволени.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Albenusha
Albenusha
06.01.2017 01:07
Най- любимото ми беше мама да направи телешко варено. . И все още съм с проблеми с черния дроб и слезката , каквито и диети да се правят. Този начин на хранене е за цял живот.
0
0