gotvach.bg»Статии»Диети»Захранване след житния режим

Захранване след житния режим

Янка ГорановаЯнка Горанова
Готвач
10014127490
Ядене на супа

Много хора спазват нашумелия тази година житен режим. Той е вече към своя край, а хората, които го спазват, са нетърпеливи да обогатят дневното си меню.

Както при повечето хранителни режими захранването е изключително важно. То трябва да става бавно и постепенно. Основният проблем при захранването е количеството. Това е така, тъй като след продължителното ограничаване от калории, организмът иска да си ги набави на по-бързи темпове.

Всичко, разбира се, е много относително и строго индивидуално, зависи от човека, неговата възраст, пол и килограми. Най-добрият вариант е да се храним по-често, но в малки количества. Можем да си хапваме до 4-5 пъти на ден.

През първите три дни от захранването е добре да се консумират пресни зеленчуци и салати, също и зеленчукови супи. Можем да хапваме варени картофи, но трябва да внимаваме и да се въздържаме от хляба и тестените продукти.

На четвъртия ден вече можем да си позволим филийка хляб, за предпочитане пълнозърнест, както и да овкусим салатите с малко зехтин. Варен ориз можем да хапнем през петия ден.

Основното правило тук, което трябва да се спазва, е че до петия ден трябва да хапваме само сварени ястия. След шестия ден нататък спокойно можем да си приготвяме ястия на фурна. Постепенно включваме към менюто и млечни продукти.

Варени картофки

Бавно и поетапно започваме да увеличаваме количеството храна, както и филийките пълнозърнест хляб. За осмия ден от захранването можем да си хапнем вече боб, леща и кисело зеле. След десетия ден постепенно преминаваме към обичайния си начин на живот и най-вече на хранене.

Важно е да отбележим и да следим мазнините, които хапваме, да не надхвърлят повече от 25% от храната.

От единадесетия ден можем да хапваме освен варено, печено и пържено. Но колкото по-дълго се ограничавате от пържените храни, толкова по-добре. Всеки ден от захранването трябва приемаме около 2 литра вода. Не трябва да спираме с консумацията на билков чай.

Обичай е след приключването на Житния режим събраните орехови черупки и обелки от ябълки да бъдат заровени на чисто място, някъде сред природата. Със заравянето им ще се отблагодарите на природата и ще им дадете последна възможност да “служат“ на природата, чрез своето гниене и торене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати