Лека диета за бавно, но сигурно отслабване

Диета Саут Бийч

Всички сме се опитвали да влезем във форма за много кратко време. Не ядем, консумираме само течности и за няколко дена сваляме ненужните килограми. След време обаче те пак се връщат при нас като бумеранг. Това е така, защото краткотрайните диети наистина са краткотрайни.

Представяме Ви един режим, с който не се налага да гладувате или да си връщате излишните килограми след време - Диетата Саут Бийч.

Целите на диетата са да се отслабва равномерно и здравословно и най-важното – дълготрайно, без така познатия ни йо-йо ефект. Основател на диетата е американският кардиолог д-р Артър Агатстън, който дълги години се борел да докаже, че разделението на храните на протеини и въглехидрати далеч не е най-добрият начин да влезете във форма.

Диетата се състои от 3 етапа:

Етап 1

Първият е най-строг и продължава 14 дена или иначе казано – 2 седмици. Етапът включва 3 основни хранения на ден, както и 2 междинни. През тези две седмици режимът е базиран на консумирането на чисти протеини, основно риба, пилешко, пуешко, соя. Това, което е абсолютно забранено през етап 1, са нишестето и скорбялата, т.е. хлебните и тестени продукти, както и захари, включително и плодове. Основната цел на този етап е да стабилизира кръвната захар. Също така през този етап най-интензивно се свалят килограми. Следващите две стъпки от диетата показват как да регулирате вече свалените килограми и как да се научите да превърнете полезното хранене в начин на живот.

Етап 2

Черен хляб

Директно от етап 2 могат да започнат хора, които не са с прекалено наднормено тегло, а тяхната цел са да смъкнат около 5 кг. За тези обаче, които са доста пухкави, е наложително да следват диетата от самото ѝ начало. През етап 2 в менюто се завръщат продукти като пълнозърнест хляб и плодове – т.е. добрите въглехидрати.

Етап 3

Диета

Етап 3 започва, когато се достигне оптималното здравословно тегло. Този етап е опознавателен, защото основната му цел е да постигне у човека знанието за това кои храни са полезни и кои не за неговия организъм. Защо да избира едни продукти пред други. Всеки човек е различен, затова и този етап е уникален.

Към диетата могат да бъдат изготвени специални упражнения, които се основават на редуването на интензивни движения и упражнения с по-бавни такива. Според д-р. Агатстън това кара метаболизма да работи много по-добре и организмът да изгаря повече мазнини, дори в определен период след като тренировката приключи.

Диетата Саут Бийч набира все по-голяма популярност най-вече сред американците, но с времето се разпространява и към нашите ширини.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати