Кафе

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
24729k
Кафе Еспресо

Първите писмени сведения относно кафето датират от около 1000 година, но кафето като тонизиращ и полезен продукт е известно още столетия назад във времето. До ден днешен кафето запазва своите позиции като една от най-известните и консумирани напитки в света, като ползите и вредите от него са тема на постоянни изследвания и противоречиви мнения непрекъснато. Безспорен факт е, че кафето е мощен антиоксидант и оказва благоприятно въздействие върху организма на човек, разбира се, ако се консумира в разумни количества.

История на кафето

Кафето е втората най-консумирана напитка от хората след водата, като тази конкуренция му прави единствено чаят. Любопитен факт е, че годишно в света се изпиват приблизително 400 милиарда чашки кафе - единствено петролът има по-голямо икономическо значение като суровина в световен аспект. Етиопците са употребявали кафето от незапомнени времена. Арабите първи започнали да приготвят от неговите семена питието кафе. До 18 в. обаче използването на кафето остава твърде ограничено.

Първите и по-подробни сведения относно кафето са открити в арабски източници, датиращи около 1000 г. от новата ера. Най-известният и считан за най-добър сорт кафе „Мока“ е наречен така на името на йеменското пристанище Мока. Именно от Йемен започва популяризацията на кафето, въпреки че за родина на тонизиращата напитка се счита Етиопия, където и до ден днешен кафето се среща като диворастяща култура. Постепенно през следващите векове кафето става обект на широка търговия, като поетапно се разпространява из целия свят.

Първото публично представяне на кафето във Франция се осъществило през 1664 г., когато на официален обяд в Лувъра Людовик XIV го опитал за пръв път. Впоследствие кралят издал указ, с който одобрил харесалата му напитка. Но всъщност откритото появяване на кафето във Франция е няколко години по-късно, през декември 1669 г. В Италия кафето се появява в средата на 17 век.

Според легендата монасите-капуцини от един от манастирите, разположени северно от Рим, изобретили капучиното — може би най-известното днес италианско кафе. Като всички аскети, и те били лишени от земните радости. Е, измислили своя мъничка такава — да пият кафето само с мляко, което преди това разбивали над гореща пара до получаване на обилна, пухкава пяна. Но за да бъде млечната пяна по-устойчива, в процеса на разбиването добавяли и по лъжичка гъста сметана.

Кафе на зърна

Отглеждане на кафе

Кафееното дърво е тропическо вечнозелено растение. То се нуждае от много влага и топлина, но силното слънце му действа неблагоприятно и затова в плантациите се засаждат и други дървета, които да му пазят сянка. Оставено да расте свободно, кафееното дърво може да достигне височина повече от 10 м. Кафееното дърво принадлежи към рода Кофеа от семейство Рубиацее. С промишлена цел се използват следните основни видове: Кофеа Арабика (или само Арабика), Кофеа Либерика и Кофеа Робуста (или само Робуста).

В семената на кафето се съдържа от 0.6 до 2.4% алкалоидът кофеин (който в по-голямата си част е свързан с хлорогеновата киселина), азотни вещества, мазнини, захари, органични киселини и много други вещества. Плодът на кафето е узрял 9 месеца след разцъфване и може да бъде събиран. Събирането на кафе основно се извършва ръчно. Главния период за бране на кафето трае около 4 месеца за сорт Арабика, а за сорт Робуста е малко по-дълъг. За да се получи кафе с приятен вкус, зелените семена се съхраняват няколко години, през които те доузряват.

Състав на кафе

Химичният състав на кафето е твърде сложен. Важно е да се отбележи, че съществуват значителни изменения в състава на суровото и изпеченото кафе. От голямо значение е и неговия произход, а при печеното кафе - степента и продължителността на изпичането.

В суровото кафе се съдържат: 8.15% вода, 11.3% белтъци, 4.14% минерални соли, 10.95% мазнини, 47% неразтворими вещества.

Водният разтвор на кафето има киселинен градус около 29%. Той съдържа: 5.25% водноразтворими белтъци, 1.99% кофеин, 5.7% хлорогенова киселина, 5.3% захароза, 10% неуточнени вещества.

При процеса на изпичане на кафето, то губи голяма част от водата си, но поради процес на газообразуване, увеличава своя обем. Загубата на тегло достига 23%. В зърната на кафето в малки количества се съдържат яблъчна, оксалова, пирогрозена и лимонова киселина.

Шварц кафе

В кафето се съдържат и малки количества серни съединения, които се превръщат в токсични в кисела среда.

Избор и съхранение на кафе

Най-доброкачествените кафета са арабското "мока" и колумбийското, следват гватемалското, бразилското и ямайското. Те се различават по големината на семената, по техния цвят, вкус и мирис, по абсолютното и относителното им тегло и по процентното съдържание на алкалоиди. Печеното кафе се пази в добре затворени съдове на хладно място в продължение на 6 месеца, без да загубва аромата си. Срокът за съхранението на смляното кафе е много по-малък (7-8 седмици).

Кулинарна употреба на кафето

Най-широката употреба на кафените зърна е приготвянето на топлата кофеинова напитка, без която милиони хора не могат. Еспресото е една от най-разпространените форми на консумация на любимото ни кафе. Най-честия сорт кафе, с който се приготвя еспресото е Робустата. Той е с по-високо съдържание на кофеин и по-евтин, поради което - много разпространен.

Ароматно Кафе

Шварц кафе е друга, много популярна вариация на кофеиновата напитка. То е по-леко от еспресото, а за приготвянето му е необходимо повече време, защото врящата вода преминава през по-едро смляно кафе за по-дълго време.

Освен самостоятелно, кафето може да се пие в комбинация с мляко, сметана, канела и дори уиски. Безспорен е вкуса на кафе с добавено в него мляко. Това е и най-честата комбинация. Различните вкусове са подтикнали хората да проявяват и завидно въображение при приготвянето на кафе. Лятото никой не харесва горещите напитки, поради което се е появило и студеното кафе, известно като като фрапе или айс кафе.

На основата на еспресото се правят много производни смесени напитки като капучиното. Кафето намира приложение в много сладоледи, сладкиши и кремове. Един от най-известните сладкиши на света - тирамису, дължи божествения си вкус именно на кафето.

Ползи от кафе

Ежедневната и умерена консумация на кафе – чисто, с мляко, захар или сметана, е отлично средство за поддържане не само на тонуса, но и на здравословното състояние. Освен за превенция на сърдечносъдови заболявания кафето намалява и вероятността за заболяване от рак на дебелото черво, от Паркинсон и образуване на камъни в бъбреците. Изпитото през деня кафе стимулира концентрацията и повишава вниманието, благодарение на кофеина.

Кафето освен това действа положително на настроението заради съдържащите се в течността естествени антиоксиданти. Ако процесът на печене на кафето е бил извършен правилно, производните вещества от хининовата киселина влияят върху нервните клетки, блокирайки болезненото желание за алкохол или наркотици, повишават самочувствието и премахват склонността към депресия. Приемането на две до четири чаши кафе на ден е не само безвредно, но намалява риска от по-масовия диабет - тип 2, който се придобива заради затлъстяване, стрес, наследствена обремененост.

Вреди от кафето

Цели зърна кафе

Като цяло консумирането на кафе в умерени количества - до 3 чаши на ден, се смята за полезно. То тонизира, освежава и облекчава храносмилането. Проблеми могат да се появят, ако пиете над 6 кафета на ден. Последствията от прекомерната консумация на кафе са сърцебиене, треперене, повишена нервност, дори страхова невроза. Колкото и положителни качества да притежава кафето, с него в никакъв случай не бива да се прекалява. Кафе не трябва да употребяват хората, страдащи от стомашни заболяванияколит, гастрит, язва.

Консумацията на тонизиращата течност не е препоръчителна и за жени в менопауза. Кафето и другите напитки, съдържащи кофеин, допринасят за развитието на остеопорозата (увреждане на скелета, което се характеризира с намалена костна маса: “остеон”- кост, “порос” – дупки), за намаляване на съдържанието на калций в организма, увеличавайки риска от фрактури. Прекомерната консумация на кафе (8 и повече чаши на ден) увеличава също така опасността от загуба на плода при бременните жени, като рискът е 3 пъти по-голям в сравнение с бъдещите майки, които въобще не пият кафе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

3.9
512
48
36
25
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
вили
вили
28.04.2015 17:26
обичам да пия кафе
0
0
dreamon0712
dreamon0712
11.03.2016 13:51
Здравейте!
Пиша ви като един истински ценител на кафето.

Един от проблемите относно това е че кафе културата тук наистина не е толкова развита.
За това аз наистина горещо ви препоръчвам две марки кафе, които са 100% Арабика, с доказано качество и произход и са смея да кажа най-елитните на българския пазар - Hansa и Mokaflor.

Можете да ги откриете на уебсайта на comlinkcoffeeshop

а аз пих от тях за пръв път в кафенето на книжарници "Orange" до Славейков.

Хубав петък и прекрасен уикенд дано да е с вкусен аромат на кафе :)
1
0
John Motson
John Motson
07.08.2013 13:58
Mного сме слушали за кафето но аз ще ви кажа мнението на майка ми, която е на 91г. Пие по 2-3 чаши чисто кафе Арабика ежедневно,приготвено по турски, както и нейните родители, които починаха по на 104-102 години. Ето нейната "рецепта" :) Подгрява около 200 гр. вода до затопляне и тогава поставя 2-3 чаени лъжички смляно кафе и захар на вкус, вари до ЛЕКО "повдигане" на сместа и ... това е!Никога , ама съвсем никога не пропуска сутрешното кафе в 09.00ч., и следобедното в 15.30, споделя , че след изпиване на кафето ѝ спира замайването и старческата умора. А баба ми и дядо ми по време на всичките 4 войни, които са преживели, никога не са се разделяли от любимата напитка. Тогава кафето се е продавало сурово и са имали специална машинка "воденичка" с която докато се пече се върти една ръчка на машинката за да се размесва за да не загаря и изпичането да е еднакво за всички зърна.
4
1