Брашно от лимец - същност, ползи, приложение

Брашно от лимец - същност, ползи, приложение

Лимецът е вид зърнена култура, която води началото си от древни времена. Заради по-трудната му обработка и не толкова лесното му отглеждане обаче лимецът отдавна не е една от най-разпространените зърнени култури.

Най-старите останки от лимец датират от преди 18 хиляди години. Той е служил за основна храна на много древни народи, сред които траките, египтяните и римляните. Негови останки са били намерени из тракийски гробници и дори в египетските пирамиди.

Същност на лимеца

Причината лимецът да не е толкова лесен за обработка като пшеницата, се крие във факта, че зърната му са обвити в твърди люспи, които трябва да се премахнат преди меленето му на брашно. Също така, за разлика от съвременните пшеници, лимецът не е податлив на химическа обработка и тя не може да го застави да расте по-бързо или в по-големи количества. От друга страна пък, той не поема вредни елементи от почвата (като тежки метали), така че дори да се отглежда в замърсена почва, това няма да му повлияе или да го направи зловреден.

Брашно от лимец - същност, ползи, приложение

За разлика от повечето съвременни култури, които са изкуствено създадени или мутирали с времето, лимецът расте само в първичния си вид. Това го прави изключително здраво и издръжливо растение, което се нуждае единствено от добри условия, за да даде хубава реколта. Обикновено от един декар се добива между 100 и 300 кг лимец.

Другите видове пшеници, например, от самото си засяване биват третирани с редица химикали, които се предполага, че ги предпазват от множеството болести, на които са податливи.

Интересен факт е, че хранителните вещества, съдържащи се в лимеца, варират в състави в зависимост от мястото, където се отглежда, тъй като ДНК структурата му се мени според местните климатични условия, валежи, средна годишна температура и множество други показатели. Така че е по-добре, когато избираме лимец от магазина, да се спрем на нашето производство.

Ползи от лимеца

Минерали и микроелементи

Много хора днес боледуват поради дефицит или нисък прием на минерали и микроелементи. По-голяма част от храната ни е бедна на полезни хранителни вещества, а лошата и нездравословна храна влошава още повече нещата. За щастие лимецът може да ни е полезен в това отношение, тъй като той е изключително богат на калий, калций, магнезий, сяра, фосфор, цинк, манган, желязо и още много микроелементи.

Високите нива на желязо и мед са от ключово значение за създаването на нови червените кръвни телца. Така че, ако лимецът участва редовно в хранителния ви режим, то нивата на мед и желязо ще се увеличат, а с тях и притокът на кръв, което ще доведе подсилване на имунитета и допълнителна оксигенация на органите и тъканите.

Доказано е, че лимецът съдържа всъщност по-голям брой микроелементи от всички другите видове пшеница, както и белтъчини и полезни мазнини.

Съдържание на глутен

Лимец

Лимецът има изключително ниско съдържание на глутен, което означава че и дори хората, болни от цьолиакия, могат да го консумират, без да се притесняват от интоксикация или други негативни ефекти.

Антиоксиданти

Лимецът също така е отличен антиоксидант и спомага за предотвратяването и лекуването на различни анемии. Едни от съдържащите се в него антиоксиданти са витамин Е и микроелементът селен, които са свързани както с фертилността, така и с обезвреждането на свободни радикали, които водят до онкологични заболявания, образувайки се в организма под влиянието както на вътрешни, така и на външни фактори.

Витамини

Той съдържа почти два пъти повече витамин Е, В (основно витамин В1 (тиамин) и витамин В3 (ниацин)) и А от другите видове пшеница. Тиаминът играе голяма роля в разграждането на глюкозата и участва в синтеза на ДНК и РНК. Ниацинът играе ключова роля при производството на полови хормони в надбъбречните жлези. Витамин А пък е антиоксидант, който е от съществено значение за имунната система. Количеството витамин А определя до голяма степен състоянието на зрението, костите, кожата и косата.

Други ползи от лимец

Консумацията на лимец има и още ползи, които играят немалка роля в ежедневния ни живот. Той подобрява храносмилането и работата на далака и панкреаса, подобрява кръвните показатели и подсилва имунната система, поддържа тъканите в добро състояние и помага в регулирането на метаболизма при изграждане на здрави кости. Също така продуктите с брашно от лимецът помагат да се понижат нивата на кръвната захар и тези на холестерола. Последното се дължи на диетичните фибри, съдържащи се в лимеца, които взаимодействат с процесите на тялото за поемане на холестерола и спомагат за усвояването му от храната.

Приложение на лимец

Подобно на другите видове пшеница, веднъж щом лимецът е смелен на брашно, приложението му е огромно. Всяко ястие, което приготвяте с обикновено пшеничено или друго брашно, може да се приготви с брашно от лимец - така не само че вкусът ще си остане почти същият, но и ястието ще е много по-полезно за цялото семейство. Това включва: хляб от лимец или сладки изделия като заместител на половината съдържание на пшенично брашно в рецептите ви или като сос за сгъстяване в различни манджи.

Ако пък решите да пробвате лимеца под формата на зърна, най-лесният начин е да го сготвите все едно готвите ризото - варите и добавяте любимите си съставки - било то зеленчуци, гъби, морски дарове или друго. Също може да го използвате като замяна на ориз или тестени изделия в салата или с къри или зеленчуци.

Тъй като лимецът има по-различни свойства от другите зърна, той се държи малко по-различно в рецептите. Ето няколко кулинарни съвета и трика, които ще ви помогнат да включите брашно от лимец в ежедневното си готвене или печене.

Брашно от лимец - същност, ползи, приложение

1. Като за начало, опитайте се да го използвате в съотношение 50:50. Ако вашата рецепта изисква една чаша брашно, използвайте половин чаша нормално пшенично брашно и половин чаша брашно от лимец. Колкото повече използвате брашно от лимец, толкова по-лесно ще ви е да усещате пропорциите, които трябва да използвате, за да получите това, което искате;

2. Тъй като брашното от лимец не поема толкова течност, колкото другите брашна, се опитайте да намалите количеството течност, което добавяте, за да не стане тестото ви твърде лепкаво. Другият вариант е да добавите допълнително брашно;

3. Внимавайте да не прекалите с месенето на тестото. Ако тестото ви не е достатъчно омесено, то ще е ронливо и съответно ако тестото ви е премесено, протеиновите нишки се разпадат. Смята се, че месенето на тестото от лимец е най-добре да отнема приблизително четири минути.

4. Невареният лимец може да се запази приблизително шест месеца, когато се държи на хладно и сухо място. В хладилника може да издържи и една година.

За тези, които следят калориите си и приема на другите хранителни вещества, сме разбили състава му на компонентите, които съдържа и количеството им.

Около 100 г лимец в каквато и да е форма съдържа общо 338 калории, които са разделени на 2.43 г мазнини (само 22 калории идват от мазнините), 70.19 г въглехидрати, 10.7 г фибри, 6.82 г захари, 14.57 г белтъчини и 11 мл вода.

Лимецът не съдържа никакъв холестерол.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати