След смилането на зърнени растения се получава брашно. Добре известни суровини за получаване на брашно са пшеницата, ръжта, овесът, просото, царевицата, оризът и други. Заедно с това брашно се произвежда и от други насаждения, които не принадлежат към зърнените култури. Такива са картофите, соята, елдата, тапиоката. Независимо от суровината брашното се използва по един и същи начин.
Не толкова известен факт е, че брашно може да се направи и от други полезни растения, каквато е билката мента. Суровината за него са изсушените листа от растението, които се смилат. Полученото брашно от мента позволява да се използват най-пълно полезните свойства на билката.
С какво ментовото брашно е заслужило мястото си сред другите брашна? Нека разгледаме ползите и кулинарните приложения на брашното от мента!
Полезни свойства на брашното от мента
Растението мента се отличава с богатия си състав, състоящ се от манган, витамините С и А, каротеноиди, включително и бета каротин. Бета каротинът, подобно на витамин С, има съществена роля в превенцията на ракови заболявания. Други полезни вещества, които съдържа ментата, са диетичните фибри, фолатите, желязото, магнезият и калцият.
Сред лечебните свойства на ментата са облекчаване на гаденето, успокояване на стомашните болки и газовете. Билката тушира смущенията в храносмилателния тракт и подобрява апетита. Препоръчва се приемането на билката в малки дози, като най-често се употребява чаят от мента.
Ментата има противовъзпалителен и жлъчегонен ефект. В народната медицина е лековита билка при жлъчно заболявания и натрупване на камъни в жлъчката, хронична форма на панкреатит, разстройство и други оплаквания от храносмилателната система.
Популярен лек е и при заболявания на дихателната система, кашлица и бронхит. Тя има антисептично и болкоуспокояващо действие.
Брашното от мента се ползва за приготвяне на ментова отвара. Прилага се при нервни неразположения, възпалителни процеси във венците и зъбобол.
Брашното от мента се приготвя по специален начин и служи както за пиене, така и за жабурене. За целта 1 супена лъжица ментово брашно се смесва с 10 лъжици червено вино. Получената смес престоява 8 дни. Препоръчителната доза за прием е 2 супени лъжици след хранене както за пиене, така и за жабурене.
Ментовото брашно е подходящо и за компреси при обриви по кожата, натъртвания и циреи.
Брашното от мента в кулинарията
Употребата на ментовото брашно в кулинарията е разнообразно. Брашното от мента е без глутен, затова може да се употребява в различни безглутенови рецепти. Както сами се досещате, то придава завладяващ ментов вкус на рецептите.
Може да се добавя в топли и студени часове, коктейли, шейкове, здравословни смутита, крем супи.
Също така в плодови салати, сладоледи, веган кремове, сурови торти. Комбинира се добре с шоколад.
Вижте също:
Коментари