Нар

Нар

Нарът (Punica granatum) е храст или дърво, достигащо височина до 8 метра, което цъфти с едри и червени светове. Вкусните му плодовете са с твърди кори, с многобройни розови, жълти и червени семена. Вътрешността на наровете е сочна и силно наподобяващи формата на портокал. Нарът е невероятно вкусен за храна и ценен от хилядолетия като лекарство.

Всяко отделно семенце във вътрешността на нара е прозрачно и обвито в яркочервено месо. Зрънцата се отличава с много специфичен и освежаващ приятен сладко-кисел вкус. Този плод има изключително ценни вкусови и здравословни качества. Той е сухолюбиво растение, което се среща в Азия, Африка, средиземноморските региони и югозападните части на САЩ.

Макар че се отглежда заради сочния си ядлив плод, доста често градинари го отглеждат само за декорация в градината. У нас нарови дръвчета се срещат под формата на плодно дърво в южните части на страната и по Черноморието. В южните ни съседки – Гърция и Турция, разпространението на наровете е широко.

История на нар

Историята на нара можем да проследим още от най-дълбока древност. Легендата разказва, че заради едно единствено зърно от нар Деметра, богинята на плодородието от древногръцката митология, била обречена да загуби своята дъщеря Персефона заради Хадес - богът на подземното царство. Нарът е въплътил много символика и в ливанската, иранската и турската митология и кухня.

В Древен Египет в гробницата на фараона Аменхотеп дори е намерена рисунка на нар. Това не е случайно - за египтяните нарът бил символ на плодовитостта и лек за много болести. В тибетската медицина отдавна познават ценните качества на наровете - сокът от нар успешно бил използван при гастралгии, бъбречни камъни, а на киселия нар - срещу захарен диабет.

В медицината на арабските народи със сок от нар били преодолявани главоболие, стенокардия и стомашно-чревни разстройства. За Индийците течността била като амброзия - използвали я за подмладяване. В китайската традиционна медицина отварата от плодовите кори на нар се използвала като укрепващо и противовъзпалително средство, което стимулирало обмяната на веществата.

Състав на нар

Сок от нар

Наровете са уникален дар от природата, богати на много витамини и микроелементи. В тях откриваме много витамини - В1, В2, Р, С. В червените семки се съдържат лимонена киселина, дъбилни вещества и полифеноли, които са много важни за тялото, за подобряване на тонуса на кръвоносните съдове. При редовна консумация на нар лошият холестерол се превръща в добър, защото тези плодове сериозно подобряват насищането на кръвта с кислород.

Прясно изцеденият сок от нар е вкусна и освежаваща напитка, добре позната в топлите страни със способността си перфектно да утолява жаждата. В сока от нар се съдържат захари (около 20%), органични киселини (яблъчна и лимонена, 9%), минерални вещества - манган, фосфор, магнезий, алуминий, силиций, хром, никел, калций, мед (0.2-0.3 %), а също така и витамините С, В1, В2, В6, В12, Р и А. В нара най-високо е съдържанието на витамин С, а най-ниско - това на витамин А.

Багрилните вещества в наровете изобилстват - огромно количество има от флавоноиди, белтъци, целулоза и течни масла, съдържащи витамин Е. Доста дъбилни вещества има в кората на наровете. Доста често неголеми количества от нея се сушат и се приготвя чай, с който успешно се лекуват стомашни разстройства.

В 100 г нар се съдържат: Калории 83, Белтъчини 1.67 г, Въглехидрати 18.7 г, Мазнини 1.17 г

Избор и съхранение на нар

Винаги избирайте по-тежки за размера си плодове със свежа кора. Хубавият нар е тежък и едър. Кората му трябва да е суха, без петна и меки участъци. През нея трябва да се напипват зърната. Цели плодове нар се съхраняват успешно в хладилник до 1 месец, а във фризер семената от вкусния плод могат да издържат до 3 месеца. Замразяването обаче не е за предпочитане пред възможността да хапнете пресен плод от нар.

Кулинарна употреба на нар

Нар в кулинарията

Нарът е не само вкусен плод, който е идеален за десерти, но от него се приготвят и много интересни на вкус сосове. Може да смесите 1 ч.ч. сок от нар с 1/2 ч.ч. смлени орехи и нарязан на ситно магданоз. Добавете малко черен пипер, с което ще получите отличен сос за месо и риба. Зърната на нар могат да се изсушат и да се добавят в ястия от грах и бобови култури. В Индия тази смес е позната като анардана. Сокът от нар, подобно на други плодови сокове, е изключително подходящ за мариноване на месо, в резултат на което то се получава сочно и крехко.

Плодовете на нара се употребяват и в консервиран вид. Понякога се използват за оцветяване на сладкарски изделия, включително и сладолед. В източната кухня използват сварен и сгъстен сок от нар за да завършат вкуса на печени месни, птичи и рибни ястия. С плодовете на нара могат да приготвят кисели, мусове и др., а освен това могат да послужат за украса на различни десерти. Много вкусни за и различни сладкиши с нар.

Ползи от нар

Нарове

Категорично е, че екстрактите от наровете имат спазмолитично и противовъзпалително действие, което се потвърждава от съвременната медицинска наука. Проучвания от последните години дори посочват, че редовната консумация на нар, може да помогне за по-леко раждане.

Научна обосновка има и твърдението, че наровете съдържат съединения, наречени фитоестрогени. Те успешно могат да заменят недостигащото количество на хормона естроген в женски организъм. Дамите, които обичат вкуса на нара и го хапват редовно, имат доста по-безболезнен период на менопауза. За лечебни цели се използват дори и кори от дървото, цветове и плодове, които узряват през есента.

От незапомнени години в народната медицина нарът се прилага като лекарство при трескави състояния, малария, скорбут, ангина, кашлица, анемия, бронхиална астма, при лечение на туберкулоза, пневмония, бъбречни кризи, дерматит, изгаряния и отравяния. Наровият сок на киселите и сладко-киселите нарове е препоръчителен за диабетици и успешно понижава температурата.

Запарката от нар има благоприятен ефект при стомашни болки, стомашно-чревни разтройства, главоболие и др. Тя потиска грам-положителните бактерии, а полифенолите от кората спират размножаването на дизентерийните пръчици.

Нар за красота

Хората в прединфарктно състояние възстановяват сърдечната си дейност благодарение само на 50 г сок от нар дневна доза. Тези ценни дарове от природата имат още един симпатичен плюс - 200 мл сок от нар се равняват на 1 хапче виагра – колкото и странно да звучи, това е резултатът от научната работа на екип специалисти.

Вълшебният нар се използва упорито и в разкрасяването и при различни козметични процедури. Както стана ясно, този плод е един от най-ефективните естествени антиоксиданти, които могат да предотвратят остаряването на кожата. Прилаган върху лунички, сокът от нар е ефикасно средство за скриването им.

Сокът от нар играе ролята и на вода за уста - изплаквайте устата си със сок от нар, което ще ви помогне да се справите с проблемите в устната кухина и с неприятния дъх. На практика нищо от нара не е за боклука, защото може да се използва успешно за различни цели.

Белите преградки между зрънцата на нара също се употребяват - те се изсушават и се добавят към чая. Имат способността да успокояват нервната система и борят успешно безсънието. Ако сте стресирани и имате нестабилен сън, такъв чай ще ви бъде от полза.

Отварата от кората на нара се прилага и за красива коса. За целта нарежете корите от два нара на ситно, залейте ги с 1 л вряла вода и оставете на котлона за 3 минути. Изстудете течността, прецедете я и изплакнете косата си, след като сте я измили.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 6
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес