Кетчупът (ketchup) е безспорно най-популярният сос в света, любим на милиони хора, които ежедневно овкусяват хотдога или пържените си картофки с него. Този продукт е толкова масов, че в почти всички заведения за хранене може да го получите без проблем напълно безплатно.
Любима на хора от всички възрастови групи, кетчупът е доматен сос, който се приготвя на основата на доматено пюре, оцет, нишесте, овкусени със сол, захар и различни подправки.
В някои случаи в кетчупа се добавят и чушки, лук или чесън.
История на кетчупа
Историята на кетчупа започва някъде през 17 век в Англия, но всъщност за негова родина се счита Китай. Преди 3-4 века на Острова започват да се доставят пратки с интересен сос от Азия, чиито основни съставки били аншоа, орехи и гъби и никакъв помен от домати.
Азиатският сос носел името koechiap и ke-tsiap. В груб превод от древнокитайски името означава „маринована риба” или „разсол от осолена риба или мекотели”.
Английските моряци са тези, които за първи път добавили домати в древния азиатски рибен сос. Това се случва някъде през 19 век и оттогава възниква наименованието catchup или ketchup.
Навярно заради уникалният вкус и универсалността му кетчупът набира популярност с бързи темпове и скоро се разпространява из цяла Европа. Разновидност на оригиналната азиатска рецепта се е запазила и до днес. Сосът се приготвя от гъби и маслини, но се среща изключително рядко.
Индустриализацията на кетчуп се случва през 1876 г, когато в магазините доматеният сос се появява за първи път с предприемчивия и находчив производител и търговец е Хенри Хайнц. След Великобритания кетчупът става известен и в САЩ. Масово в цяла Европа кетчуп започва да се продава след Втората световна война.
И така до ден днешен, когато кетчупът е навсякъде. Една от последните иновации в производството му е предлагането на соса в малки дозирани пакетчета в заведенията за бързо хранене. От 2000 г пионерът в производството на кетчуп въведе още един маркетингов трик за увеличаване на продажбите на кетчуп.
На пазара се появиха доматени сосове в различни цветове – зелено, синьо, лилаво, розово, оранжево и др. Оцветяването се получава с добавянето на натурални или изкуствени оцветители.
Състав на кетчупа
Съвременната рецепта за кетчуп повелява във вкусния сос да има доматен сос, оцет, захар, сол, лук, чесън и подправки, като канела, карамфил, индийско орехче, червен пипер, джинджифил, чили или пък кайенски пипер.
Заради доматите, които са преобладаваща съставка в кетчупа, сосът е богат на доста активни биохимични елементи. Главно място сред тях заема ликопенът - мощен антиоксидант, на който се дължи червеният цвят на доматите и който се бори със свободните радикали, като запазва младостта на клетките в тялото ни.
На пазара обаче може да намерите различни видове кетчуп на евтина цена, чието съдържание не е изцяло натурално, а е с добавка на подобрители и консерванти. Така например в един средно статистически кетчуп се съдържат:
- доматен сок 38%;
- доматено пюре 27%;
- захар 16%;
- вода 11%;
- сол;
- лимонена киселина;
- модифицирана скорбяла;
- царевично нишесте;
- консервант - калиев сорбат и/или натриев бензоат;
- различни видове подправки.
В 100 г кетчуп се съдържат: 90-100 ккал; 1.74 г белтъчини; 25.15 г въглехидрати; 0.31 г мазнини; 16709 мкг ликопен.
Избор и съхранение на кетчуп
Разхождайки се из щандовете със сосове в големите магазини, ще откриете огромно разнообразие от кетчуп – различни марки, с различни вкусове и подправки и, разбира се - различни цени. Правилото е следното – колкото по-евтин е един кетчуп, толкова по-малко натурални съставки има в него.
Препоръчително е да избирате по-скъпите разновидности и марки кетчуп, което ще ви гарантира и по-добър вкус. Задължително съблюдавайте съдържанието и срока на годност, отбелязани на опаковката. Когато отворите тубата с кетчуп, задължително я съхранявайте в хладилник.
Кулинарна употреба на кетчуп
Приложението на кетчуп в кулинарията е на практика необятно, като изключим, разбира се, сладкарството. По правило кетчупът е подправка под формата на сос към различни ястия. Намира много добро съчетание с други съставки в различни дресинги, сосове и маринати за меса или зеленчуци. Той овкусява месото с голяма ефективност заради наличието в него на киселина и захари - с негова помощ се приготвят сочни ребра в американски стил. Сандвичи, хамбургери и хотдог са първи приятели на кетчупа.
Вкусът на доматения сос е много подходящ за добавка към сурово-пушени или термично обработени колбаси като салами, кренвирши, наденица. Кетчупът отлично допълва вкуса на всякакви видове меса - печено на скара или във фурна червени и бели меса, но освен това е любим на мнозина от нас за подправянето на пица, паста, някои салати и т.н.
Ползи от кетчупа
Натуралният кетчуп, който е приготвен само от естествени продукти, може да се счита за пълноценна храна, която ни носи ползите на всеки отделен продукт, който влиза в състава му. Заради активните вещества в доматите и най-вече ликопен, който се увеличава при термичната обработка на доматите, кетчупът би могъл да е добър помощник за понижаване на лошия холестерол в тялото при ежедневна консумация в умерени количества.
Силният антиоксидант разрушава опасната за сърдечно-съдовата система разновидност на холестерола. Това, от своя страна, спомага за нормалната работа на сърцето, за което има данни от специални научни изследвания с доброволци.
Ако в кетчупът има добавка на люти чушки или кайенски пипер, това означава, че той съдържа и капсаицин. Той, от своя страна, има множество доказани положителни действия върху здравето ни – действа като обезболяващо, което спира възпалителните процеси в организма и е в състояние да пребори настинка, простуда и грип. Лютите чушки са и силен антиоксидант, за което „вина” има бета-каротинът, който е враг на вредните свободни радикали.
Вреди от кетчупа
Както загатнахме по-горе, съдържанието на кетчуп е най-важно, за да можете да прецените дали той е, ако не полезна, то поне не-вредна-храна. Имайте предвид, че не всички видове кетчуп са полезни заради наличието в тях на различни подобрители, оцветители, консерванти и стабилизатори. В някои видове кетчуп дори не се съдържат домати, а по-скоро нишесте, вода, ароматизатори и оцветители.
Коментари