Краставици

Краставици

Краставиците са едни от най-старите зеленчукови видове, отглеждани в нашата страна. Краставицата е едногодишно растение, принадлежащо към семейство Тиквови. Съдържа семена и всъщност е плод, но поради леко горчивия си и кисел вкус е групирана към зеленчуците.

Краставиците са зеленчуците с най-голямо съдържание на вода. Видовете, които се култивират се делят според това дали са за ядене в прясно състояние или за мариноване. Краставиците, които се консумират пресни, са с цилиндрична форма и дължина от около 25 до 35 см.

Тяхната кора, която варира от зелен до бял цвят, може да бъде или гладка или на ивици в зависимост от сорта. Вътрешността на краставицата е много бледо зелена, плътна и хрупкава. Краставиците, които се отглеждат, за да бъдат мариновани са много по-малки по размер. Корнишоните са един от сортовете краставици, отглеждани за тази цел.

Краставиците произхождат от Южна Азия от преди 10 000 години. Ранните изследователи и туристи са пренесли тези зеленчуци в Индия и други части на Азия. Те са били много популярни в древните цивилизации на Египет, Гърция и Рим, които са ги използвали не само като храна, но също така и поради благоприятните им за кожата лечебни свойства.

Корнишони

Отглеждането на краставици в оранжерии е било въведено по времето на Луи XIV. Ранните колонизатори от своя страна са пренесли краставиците в Съединените щати. Мариноването на краставиците е започнало да се прави за първи път в древна Испания, след като този зеленчук е бил пренесен там от римските императори.

Състав на краставиците

Краставиците имат много ниска хранителна стойност. Около 95% от нейното съдържание е предимно вода, много малки количества пектин, целулоза и белтъчини.

Краставиците са много добър източник на витамин С и минералът молибден.

Те също са добър източник на витамин А, калий, манган, фолат, диетични фибри и магнезий, а и изключително важният минерал силициев двуокис. Интересен факт е, че съдържанието на желязо в около 100 г краставици е по-високо от това в гроздето и ягодите. 100 г краставица съдържат 13.52 калории, 0.72 гр. протеини и 99.28 гр. вода.

Избор и съхранение на краставици

Изборът на краставици се определя от това те да бъдат твърди, със заоблени ръбове, а цветът им да е от ярко до тъмно зелен. Трябва да се избягват тези краставици, които са жълти, завехнали или са сбръчкани при върховете. Тези зеленчуци е необходимо да се съхраняват в хладилник, където могат да се запазят свежи в продължение на няколко дни. Препоръчително е да се използват в рамките на един или два дни.

Нарязани краставици

Краставиците, както и други крехки зеленчуци се третират понякога с восък, за да се защитят от наранявания по време на превоз, от което следва, че те задължително трябва да се белят преди консумиране.

Краставици в кулинарията

Краставиците са едни от най-широко употребяваните продукти. Те влизат в състава на много салати - едни от най-известните български салати, а именно овчарска салата и шопска салата са приготвени с краставици. Краставиците се съчетават много добре с мляко, поради което от тях се приготвя млечна салата и небезизвестния таратор. Краставиците могат да се консумират и самостоятелно, подправени само с малко сол.

Малките краставици /корнишони/ се използват за консервиране, което ги превръща в едно от най-предпочитаните зимни мезета. Консервираните краставички се използват в някои ястия - най-вече пилешки, както и в някои ястия с кайма.

Сокът от краставици се използва при диетичното хранене, пие се неразреден или в комбинация със сок от други зеленчуци. Тъй като сокът от краставици няма много високи вкусови качества, много често той се използва само като добавка на различните зеленчукови коктейли.

Ползи от краставиците

Маска с краставици

Сурови краставици, поставена върху кожата, можете да намали намиращо се възпаление. Сокът от краставици може да намали киселините в стомаха, помага в борбата срещу гастрит и язва. Консумацията на краставици може да бъде от голяма полза при заболявания на зъбите и венците.

Вътрешната част на краставиците е съставена основно от вода, а също така съдържа и аскорбинова киселина (витамин С) и кофеинова киселина, които помагат да се успокоят раздразненията на кожата и намаляват отоците. Кората на краставиците е богата на фибри и съдържа редица полезни минерали, включително силициев двуокис, калий и магнезий.

Силициевият двуокис в краставиците е съществен компонент на съединителната тъкан, която включва мускули, сухожилия, връзки, хрущяли и кости. Сокът на краставиците често се препоръчва като източник на силициев двуокис за подобряване тена и здравето на кожата. Като се добави и високото съдържание на вода в него, сокът от краставица е естествено хидратиращо средство.

Краставиците се използват локално и за различни видове кожни проблеми, включително и отоци под очите и слънчеви изгаряния. Двете съединения, съдържащи се в краставиците - аскорбинова киселина и кофеинова киселина, предотвратяват задържането на вода. Краставиците помагат и при високо кръвно налягане.

Приложения на краставиците

Освен че е свежа и диетична храна, краставицата е незаменим козметичен продукт. Тя е страхотно средство за избелване и омекотяване на кожата. Козметичните свойства на този зеленчук далеч надминават хранителните. Краставиците притежават овлажняващо и охлаждащо свойство.

Сокът от краставици присъства в редица продукти за разкрасяване на кожата. Сапунът от краставица се използва от хиляди жени, а лосионът след излагане на силен вятър е незаменим.

Най-честата употреба на краставиците в козметика към момента е в т.нар. краставично желе, което се ползва при загрубяла и твърде суха кожа.

Рейтинг

5 5
4 10
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати