Физалис

Физалис

Физалис

Физалисът /Physalis/ е род растения от семейство Картофови. Плодовете са оранжеви на цвят и наподобяват малки доматчета, които са частично или напълно сгушени в подобна на хартия шушулка, която се формира от изсъхналия цвят на растението. Физалисът е известен още като „домат в обвивка“, „еврейска ягода“, „цариградско грозде“ и „земна череша“.

Физалисът може да се отглежда, за да краси дома, но и заради ядливите плодове. Растенията от този род наброяват около 70 вида, като около 20 от тях са с приятни и ядливи плодове, отглежданите са 4-5, а на българския пазар засега се среща само е перуанския физалис.

Перуанският физалис произхожда от Бразилия, но се е разпространил по естествен път към Чили и Перу, където в планинските области е въведен като култура от инките. Физалисът не е капризно растение, може да на всякаква почва.

Отглежда се чрез директно засяване или чрез разсад, който трябва да се разсади при 30-35 дневна възраст. Семената покълват при температура 10-12 градуса. От 6 до 10 дни след засяването се появяват и самите поници. Растенията издържат до -2 градуса, но при -3-4 градуса се нуждаят от укритие. Растението достига височина до 40 см.

Торта с Физалис

Грижите са физалис са стандартни – разрохкване на почвата, прекопаване, а при силна суша – поливане. Растението трябва да се подхранва два пъти с минерални торове.

Естествената книжна торба на плодовете на физалис ги предпазва от механични наранявания, вредители и им осигурява трайност до 3 месеца след брането. Затова при закупуване на физалис обърнете внимание на целостта на външната обвивка.

Състав на физалис

Физалисът е богат на антиоксиданти, пектин, витамин А, витамин С, органични киселини, микроелементи. 100 г физалис съдържат около 130 г калории, 0.8 мг ниацин, 3 мг желязо, 90 г вода, 1.7 г белтъчини, 4.9 г фибри, 20 мг витамин С, 11 г въглехидрати.

Избор и съхранение на физалис

Избирайте плодове със запазена обвивка, защото както вече споменахме, тази обвивка им осигурява трайност до 3 месеца. Избягвайте плодове, чиято обививка липсва. Физалисът може да се закупи от големите хранителни магазини.

Украса с Физалис

Физалис в кулинарията

Физалисът има специфичен, леко тръпчив, свеж, кисел към сладък вкус. Използва се за направата на салати, туршии, сосове, коктейли, супи, конфитюри, ликьори и различни други напитки. В Мексико физалисът е основна съставна част от зеления сос „салса верде“.

Плодовете се използват и в сладкарството за украса на различни десерти и торти. Освен това физалисът може да изсушава, като в този си вид наподобява стафиди. Желиращите свойства на физалиса са високо ценени от готвачите. Физалисът може да се консумира и директно – по една шепа дневно. Може да ги смесите с други плодове и да си направите полезна закуска.

Ако ще варите сладко или желе от физалис, най-добре го правете на открито или в проветриво помещение, защото докато ври се отделя много неприятна миризма, която може трайно да предизвика погнуса от иначе толкова вкусния плод.

Ползи от физалис

Чай от Физалис

Физалисът се използва за медицински цели като мощен антиоксидант. Има успокояващо действие, а чай от листата на физалис действа антиасматично и диуретично. Физалисът има антисептични свойства. Той помага за пречистването на кръвта и премахването на албумина от бъбреците. Антисептичното действие на плодовете на физалис е широко признато, счита се че са полезни при болести в гърлото.

Едно от най-ценните качества на физалис е, че при честа консумация унищожава вътрешните паразити. Заради съдържащите се в плода флавоноиди, той действа успокояващо. Редовната консумация на физалис подобрява храносмилането. Физалисът се смята за особено полезна храна за децата. Освен това има данни, че може да се консумира от диабетици без никакви ограничения.

Започнати са проучвания, които има вероятност да докажат, че имуностимулиращото действие е достатъчно силно, за да се бори с някои видове рак. Освен това се твърди, че физалисът има антивирусен ефект по отношение на грип, херпес, детски паралич и ХИВ тип 1.

Бъдете много внимателни, защото цветовете на физалиса са силно отровни!

Рейтинг

5 3
4 3
3 5
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
lala
lala
15.11.2014 16:38
Опитах ги :)
наистина са мн вкусни,приятни - леко кисели и сочни...засях си дори семенцата-малко раничко,но съм мн любопитна да се уверя , че от толкова малко семенце може да изникне растение...
1
0

Топ Статии Днес