Хималайска Сол

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
56416410k
Хималайска сол

Солта е най-употребяваната подправка след захарта. По неписано правило българинът до 3 пъти повече сол от допустимите 3-5 мг дневно. Последствията от злоупотребата със сол могат да бъдат наистина много опасни.

За щастие има и сол, която не само не вреди на организма, но и му помага. Това е хималайската сол, често наричана бяло злато. Тя е истинско чудо на природата, което съдържа повече от 84 химични елемента. Хималайската сол притежава почти съвършена кристална структура, създадена в Хималаите.

Според легендите солодобивът започва през 320 г. пр.н.е., когато Александър Македонски разположил войските си край поречието на река Инд в подножието на Солната верига. Той забелязъл, че конят му ближе скалите. Солната верига се смята за един от най-големите и стари солни депозити в света. На територията й са разположени 4 солни мини. Добивът на хималайска сол се осъществява ръчно.

Добива се на големи каменни блокове, които се измиват, сортират и се сушат на слънце. След това се натрошават до необходимите размери и се пакетират. Поради високата степен на чистота, която е съхранена от съвременните замърсявания, хималайската сол не се деминерализира и пречиства. Това позволява запазването на кристалната й структура.

Натриевият хлорид често е наричан тихият убиец. Едно от най-тежките последици от злоупотребата с готварска сол е хипертонията. Натрият има свойството да задържа вода в организма, принуждавайки да елиминира калия, при което се увеличава работата на бъбреците.

Специалисти смятат, че всеки излишен грам сол води до задържането на 23 г излишна вода в организма, чиито прояви са целулит и обезводняване на клетките. Освен всичко друго организмът се стреми да се отърве от излишното количество натриев хлорид, резултатът от което е неговото отлагане в ставите, органите и кръвоносните съдове. Хималайската сол е идеалният здравословен заместник на трапезната сол.

Едра хималайска сол

Състав на хималайската сол

Хималайската сол съдържа голямо количество жизнено важни елементи и минерали, като калций, калий, фосфор, магнезий, а розовият й цвят се дължи на съдържащото се желязо. Добре е да знаете, че хималайската сол не съдържа йод.

Д-р Барбара Хендел и Питър Ферейра са автори на книгата Вода и сол, есенцията на живота. Според техните задълбочени проучвания кристалната хималайска сол съдържа 94 химични елемента от Менделеевата таблица. 84 от тях участват в метаболизма на човешкия организъм. Двамата автори твърдят, че тези елементи се намират в солта в съотношението, в което са били някога в първичния океан, а именно от него се смята, че се е зародил животът на Земята.

Избор и съхранение на хималайска сол

Хималайската сол вече може да се срещне в повечето магазини, в различни грамажи. Може да се закупи директно с мелничка. Тя е доста по-скъпа от обикновената сол, но за сметка на това предимствата й са безброй.

Цената й варира в зависимост от грамажа, но 1 кг струва около 10 лв. Съхранява се подобно на обикновената готварска сол – на сухо и проветриво място, далеч от директна слънчева светлина.

Готвене с хималайска сол

Хималайската сол може напълно да замести обикновената сол както в сурови, така и в термично обработени храни. Много хора споделят, че вкусът на хималайската сол е по-приятен и затова я предпочитат. С нея се овкусяват салати, готвени ястия, супи и всичко, в което може да се сложи трапезната сол.

Видове сол

Ползи от хималайската сол

Хималайската сол възстановява солевия баланс в организма, като в същото време подпомага детоксикацията. Нормализира кръвното налягане и укрепва кръвоносните съдове, намалява нивата на лошия холестерол в кръвта.

Хималайската сол стимулира дейността на нервните клетки, като в същото време подобрява процеса на обмяна на информация. Тя оказва положително действие при кожни болести и заболявания на дихателната система.

Подобрява клетъчния метаболизъм и храненето, благоприятства по-доброто усвояване на лекарства и хранителни добавки. Предотвратява болезнени мускулни крампи и укрепва костите, значително намалява риска от развитието на остеопороза. Препоръчва се за употреба от бременни жени, защото подобрява състава на амниотична течност.

Хималайската сол може да се използва за гаргара, промивки на устната кухина при възпаления на венците, за прочистване на синусите, за маска на лицето. Тя е чудесна добавка към солите за вана.

За детоксикация на организма ви предлагаме солен разтвор от 1 ч.л. хималайска сол, изсипана в 1 чаша вода. Разтворът се пие на гладно всяка сутрин. Редица хора, които са опитали тази детоксикация твърдят, че така се регулира дейността на червата и стомаха, регулират се храносмилането и обмяната на веществата.

Свойства на хималайската сол

В нея се съдържат около 92 полезни елемента, поради което тя е доста ефективна при лечението на различни заболявания, включително болестите на централната нервна система и понижен имунитет.

Интересен факт е това, че хималайската сол помага да се нормализира кръвното налягане и влияе положително при депресия, подобрявайки настроението. Хималайската сол допринася и за бързото възстановяване на пациентите, страдащи от заболявания на опорно-двигателния апарат.

Още в миналото в Тибет се е използвала хималайска сол, за да се подобри биоенергията. Използва се и в медицински цели от китайски лекари, майсторите на бойните изкуства от Изтока и древните индуси. Има отлични бактерицидните свойства и подмладява клетките на човешкото тяло. Обобщавайки всичко, ще добавим че хималайската сол има следните полезни действия:

1. Почиства организма от токсините;

2. Има леко слабително действие;

3. Оказва диуретичен ефект;

4. Не води до задържане на вода в тъканите, а именно за разлика от обикновената готварска сол;

5. Помага за възстановяването на водно-солевия метаболизъм на организма;

6. Засилва апетита;

7. Оказва положително действие при болки в ставите;

8. Ефективно средство при махмурлук;

9. Цялостен терапевтичен ефект на тялото;

10. Оказва отпускащ ефект на мускулите;

11. Балансира психологическото състояние;

12. Оказва подмладяващ и регенериращ ефект на клетките и на тялото като цяло;

13. Напълно се абсорбира от тялото;

14. Подобрява значително циркулацията на кръвта в организма.

Хималайска сол в купичка

Приложение на хималайската сол

1. За овкусяване на храната;

2. Като профилактично средство при лечение на различните болести, както и за изчистване на организма от токсините, използвайки солеви разтвор, компреси, инхалации и солни бани;

3. След бръснене, тъй като хималайската сол има свойството да успокоява кожата и премахва зачервяванията;

4. Като алтернатива на купешките дезодоранти, които са пълни с редица вредни химикали. За разлика от тях тя е напълно безопасна и трябва просто да си навлажните подмишниците си с воден разтвор с хималайска сол;

5. Не само че е много вкусна, тя е и доста по-полезна от обикновената готварска;

6. В ролята си на профилактично средство в сезона на респираторните заболявания, а именно като солна лампа

Чиста хималайска сол

Солени бани с хималайска сол

Хималайската сол може да се каже, че е равностойно на здраве и красота. Именно затова в салоните за красота масажът с нея се е превърнал в доста популярна услуга.

- За релаксация и козметични процедури - разтворете 250-500 g сол във вана с гореща вода с температура около 37-38 ° C и си вземете солена баня за 20-на минути. След процедурата задължително си вземете и топъл душ, за да се отпуснете максимално.

- За лечение на кожни заболявания и болести на опорно-двигателния апарат - използвайте 200 g сол на всеки 40 литра вода. След процедурата си вземете топъл душ без сапун и се завийте на топло за поне 30 минути. Курсът продължава около 10-15 процедури и се препоръчва да се комбинира с калолечение.

Ако сухожилията ви са възпалени, не използвайте горещи вани и в този случай водата трябва да е малко под телесната температура.

- Лечение на псориазис - най-добрият резултат се постига чрез приемане на вани с 1 кг сол три пъти седмично за период от шест седмици.

- Топли и горещи солени бани - температура на водата трябва да е 40-45 ° С. По този начин се повишават функциите на основните храносмилателни жлези, хормоналните регулатори, повишава се интензивността на обмяната на веществата, подобряват се функциите на отделителните органи (съдовете на бъбреците се разширяват, както и тези на кожата). С помощта на такива солни бани могат да се облекчат бъбречните колики.

Важно е да знаете, че в този случай изпотяването се увеличава, кръвното налягане се повишава и намалява апетита, което води до загуба на тегло. Именно затова тази процедура не се препоръчва при хипертония, сърдечно-съдови заболявания, бременност, злокачествени новообразувания. В тези случаи се прилагат само местни компреси или физиологични разтривания.

- Солени компреси - използват се за облекчаване на болките в гръбначния стълб, ставите, мускулите. Концентрацията на хималайската сол в този случай е равна на 3 супени лъжици на всеки литър вода, а продължителността на процедурата е 25 - 30 минути при температура около 40-43 ° C.

Противопоказания за вземане на солни бани

1. Злокачествени тумори, както и доброкачествени, ако те имат тенденция да се увеличават;

2. Всякакви кръвни заболявания по време на острият им стадий;

3. Прогресивна глаукома;

4. Бременност и особено във втория триместър;

5. Болести, характеризиращи се с тенденция към кървене;

6. Активна туберкулоза;

7. Повишена чувствителност;

8. Хроничната венозна недостатъчност;

9. Тромбофлебит;

10. Остър възпалителен процес;

11. Някои видове кожни заболявания;

12. Хронична форма на бъбречната недостатъчност.

Маска с хималайска сол

Хималайска сол в козметологията

Има доста ползи - подобрява кръвообращението, отпуска мускулната и балансира нервната система, помага да се отървете от обривите и различни кожни проблеми. Също така има регенериращ и стимулиращ ефект върху кожата, активира метаболитните процеси, обогатява я с микро и макроелементи, подобрява нейната еластичността.

Добавянето на едно растително масло или смес от такива към солта спомага за подхранването на кожата, а етеричните ще придадат приятен аромат, както и ще добавят терапевтичен ефект. Освен всичко това хималайската сол е богата на мед, калий, магнезий, калций, желязо и много други минерали. Поради желязото в нейния състав тя има характерния си розов цвят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4.3
54
46
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Мартина Тракова
Единствената разлика за мен лично е ,че хималайската е по - малко солена.Купих от чисто женско любопитство.
0
2
Без име
Без име
09.03.2015 11:30
допустимите 3-5 мг дневно??? Абе вие нормални ли сте? Или да понижите хиляда пъти една стойност си е съвсем в реда на нещата?
1
3
Nely
Nely
29.08.2013 00:30
Хималайската сол е най-богата на ценни минерали и високи нива на енергия сол на планетата и е на възраст около 250 млн.години. Добива се от високо енергийно място – най-големият енергиен център на Земята (Хималаите). Извънредно чиста, в кристалната й решетка се съдържа желязо, сяра, калий, калций, магнезий и други необходими за организма елементи. Съдържанието на натрий в нея е по-ниско и затова тя не задържа вода в организма. В нея има над 84 вида минерали, които са лесно усвоими от човешкия организъм, поради това, че са в колоиден разтвор и химически идентичните структурни верижни връзки с тези на витамините и протеините. Тя е най-чистата сол на планетата, свободна от каквито и да било токсини, тежки метали и други замърсители, които се срещат в обикновената трапезна сол. Има универсално приложение поради основното си действие на балансьор на повечето процеси в организма.

Готварската сол е преработена, пълна със замърсители, „мъртва”, т.е. в нея отсъства енергията, заложена от природата. Типичната готварска сол е „пречистен” натриев хлорид с добавени алуминиеви соли, вещества, абсорбиращи влагата и други неестествени съставки. Тялото се опитва да се освободи от пречистения натриев хлорид като го отлага в ставите, съдовете и органите.
12
0
Alexander
Alexander
22.07.2013 20:27
Ако ми обясните разликата между хималайска и трапезна сол ще ви предложа за нобелова награда за химия :)
2
5