Gotvach.bg»Статии»Бобови и Зърнени Продукти»Африканско житно растение Теф

Африканско житно растение Теф

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
56416410k
Теф

Теф /Eragrostis zuccagni tef/ е африканско житно растение, което не се отглежда в световен мащаб, но е основна зърнена култура в Еритрея и Етиопия.

Теф прилича на просо, но семената му са много по-малки и се готвят по-бързо. Смята се, че теф има кисел вкус, защото много често в миналото са го консумирали ферментирал. Африканското житно растение е много стара зърнена култура и е една от най-малките в света.

Африканското житно растение може да се развива в диви условия, както и в неблагоприятна за останалите житни растения среда. В природната среда обаче реколтата от теф е много малка.

Отглеждане на теф

Теф е широко отглеждано и използвано в страните от Южна Африка, Еритрея и Етиопия, Австралия и Индия. Изисква много малко грижи по време на вегетацията. През своя бърз растеж той задушава всички плевели.

Малко болести и вредители нападат растението и спокойно може да се твърди, че продукцията е добра и без торене. Във всички случаи обаче се влияе добре от торенето. В Етиопия правят добра почвена подготовка, използване на подбрани семена, торене, плевене и сеитба в оптимално време.

Африканското житно растение се адаптира много добре към среда, която варира от силно засушени до преовлажнени почвени условия.

Прибирането на зърното от теф е лесно и събраният материал може лесно да се съхранява години наред в традиционните хранилища - без опасност от повреда от вредители. Това прави теф много ценно житно растение в борбата срещу глада.

Състав на теф

Африканското житно растение съдържа много желязо и диетични фибри, отличен източник на калций и протеини. В състава му влизат още цинк, бор, мед, барий, тиамин. Теф съдържа три пъти повече калций, от който и да е друг пълнозърнест продукт и два пъти повече желязо.

Смята се, че теф има отличен аминокиселинен състав, включително и всички 8 незаменими за човека аминокиселини. Съдържанието на лизин в растението е по-високо от това в пшеницата и ечемика. Едно от най-ценните качества на теф е, че не съдържа глутен.

Избор и съхранение на теф

В нашата страна африканското житно растение може да се намери под формата на брашно, което може да се закупи от специализираните и биомагазините. Биобрашното струва около 6 лв за 500 г. Съхранява се на проветриво и сухо място.

Готвене на теф

Африканско житно растение

Етиопците приготвят теф под формата на палачинки или плосък хляб. Палачинката е основата на етиопската кулинария и се нарича инджера.

Освен теф оригиналните съставки включват сол, вода и олио за плочата за печене. Самата инджера се изпича за няколко минути, но приготвянето ѝ отнема денонощие. Това е необходимото време за ферментацията на рядкото тесто.

При този процес се образуват газови мехурчета, които по времето на топлинната обработка придават специфичната надупчена консистенция на инджерата.

Ролята на инджерата в етиопската кухня не е една. Тя има цели три предназначения – хляб не само на трапезата, но и на чинията, защото върху нея се сипват всички ястия за обяд и вечеря.

Откъснато парче от инджерата служи за лъжица, с която в комбинация с пръстите на дясната ръка се взима по хапка от останалата храна.

Ползи от теф

Най-голямото предимство на теф е, че не съдържа глутен, което го прави ценна храна за хората, които страдат от глутенова непоносимост. Африканското житно растение съдържа и редица важни хранителни вещества и аминокиселини, които са необходими на човешкото тяло.

Хранителният профил на теф е много богат, затова има заслужено място на трапезата. Тепърва африканското житно растение набира широка популярност и започва да се очертава като безглутеновото жито на бъдещето. Това се дължи не само на ценните му хранителни качества, но и на лесното отглеждане и съхраняване.

Теф може да използвате в различни рецепти за пилаф, салати без месо, или гарнитури към меса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest